• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

02.02.2022

14:31

TEŠKO SE OTKRIVA, A ŽENE SE RASPADAJU OD BOLOVA! Ovaj sindrom je veoma OPASAN, a mešaju ga s MENSTRUALNIM problemima!

Shutterstock

Ljubav

TEŠKO SE OTKRIVA, A ŽENE SE RASPADAJU OD BOLOVA! Ovaj sindrom je veoma OPASAN, a mešaju ga s MENSTRUALNIM problemima!

Podeli vest

Mnoge žene širom sveta pate od endometrioze, a simptomi su užasni

Mnoge žene su sve više upućene u stanja poput endometrioze i policističnih jajnika, međutim manje je poznato da postoji i problem zvan "unutrašnje proširene vene" tj. "sindrom karlične kongestije" (SKK).

Pritisak ovih natečenih vena u abdomenu može da dovede do sličnih bolova, ali se veoma teško dijagnostikuje.

- SKK je zdravstveno stanje uzrokovano pritiskom natečenih unutrašnjih proširenih vena, koje nisu vidljive na površini kože oko karlice i donjeg abdomena - navodi profesor Mark Vajtli i dodaje:

- Ako zalisci u karlici pokvare, krv koju treba ispumpati iz karlice i vratiti u srce zadržava se unutar proširenih proširenih vena. Ove velike proširene vene zatim guraju bešiku, creva, vaginu i dno karlice, prekidajući normalnu cirkulaciju krvi u karličnim organima. Pošto su ove vene duboko u karlici, mogu se pregledati samo posebnim pretragama - ističe profesor i dodaje:

Foto: Shutterstock

devojka u bolovima

- Često se kaže da se SKK javlja samo kod plodnih žena, koje su imale najmanje jednu trudnoću; međutim, naše najnovije istraživanje pokazuje da 10 odsto naših pacijenata sa SKK nikada nisu bile trudne, a 25 odsto je u postmenopauzi.

Znaci i simptomi uključuju dugotrajan hronični bol - ovo se obično opisuje kao osećaj vučenja ili hronični bol u karlici, koji se pogoršava stajanjem i sedenjem.

Profesor Vajtli je dodao:

- U nekim slučajevima, bol se takođe može pretvoriti u oštar osećaj uboda. Neke žene će takođe iskusiti iritabilnu bešiku i creva, zbog težine koju otečene karlične vene vrše pritisak na bešiku i rektum. Žene koje pate od SKK-a su takođe sklone bolnoj menstruaciji i obično doživljavaju tešku nelagodnost tokom ili nakon seksualnog odnosa i kasnijih trudnoća.

Foto: Pixabay

devojka u bolovima

Ako mislite da imate ovo stanje, obratite se svom lekaru i zatražite da razgovarate sa specijalistom.

Mnogi simptomi su različiti i otežavaju dijagnozu, a mnogi lekari opšte prakse ne znaju znakove ili šta da traže.

Profesor Vajtli je rekao:

- Preporučio bih vam transvaginalni dupleks ultrazvuk ako ste zabrinuti da imate SKK. Sindrom karlične kongestije se sada može izlečiti kod većine pacijenata, stoga, ako dobijemo tačnu dijagnozu, možemo to da lečimo pre nego što se stanje pogorša korišćenjem embolizacije karličnih vena. Ovo je rendgenska tehnika gde se vrlo tanki kateteri ubacuju u vene koje treba tretirati. Kada su na svom mestu, metalni kalem se ubacuje, koji zatvara venu i zaustavlja refluks karlične vene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija