• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

06.02.2022

13:28

Žene znaju za KVRGE u grudima, ali OVA 3 SIMPTOMA svi zanemaruju! Takođe ukazuju na RAK DOJKE!

Ljubav

Žene znaju za KVRGE u grudima, ali OVA 3 SIMPTOMA svi zanemaruju! Takođe ukazuju na RAK DOJKE!

Podeli vest

Kvrge u grudima su tipični pokazatelji raka dojke, ali postoje i ostali simptomi koje mnogi ne prepoznaju, a takođe su znak opake bolesti.

Istraživanja su pokazala da čak jedna od sedam žena dobije rak dojke, tako da je veoma važno da znate ključne signale.

I dok mnoge obraćaju pažnju isključivo na kvrge, kada se radi o raku dojke, takođe treba da pazite na promene na koži.

Što se ranije otkrije rak, to je bolje, pa bi najbolje bilo da se redovno kontorlišete. Ukoliko svakodnevno radite preglede, to će vam pomoći da bolje razumete šta je normalno za vaše telo. 

- Svest o vašim grudima, podrazumeva da znate šta je i kako izgleda vaše "normalno", kao i da time što ćete se redovno kontrolisati, moći ćete da primetite bilo koje promene. Rano otkrivanje raka dojke poboljšava vaše šanse za potpunim oporavkom - kaže doktorka Sara Kajat.

Pored kvrge, koja je tipičan znak raka dojke, trebalo bi da obratite pažnju i na ove tri promene:

Foto: Shutterstock

bol u grudima

1. Grublja koža

Jedan od prvih znakova raka je zadebljano tkivo na dojkama. Eksperti kažu da će koža biti čvrsta ili gumena, kao i da će se kvrge možda nalaziti baš u tom delu. Normalno tkivo varira kod žena i može da se menja tokom menstrualnog ciklusa

2. Jamice

Jamice na dojkama su još jedan znak raka. Ukoliko su jamice uzrokovane kancerom, onda su najčešće tople i mogu biti i natečene. Grudi takođe mogu biti osetljive i bolne u tom delu. 

3. Osip

Još jedan simptom, na koji mnogi ne obraćaju pažnju, jeste osip oko bradavica. On je uglavnom crven ili ljuspičav i može podsećati na ekcem

Ostali ključni simptomi su:

  • promena u veličini ili obliku jedne ili obe dojke
  • iscedak iz bilo koje bradavice, koji može biti praćen krvlju
  • kvrga ili natečenost u jednom ili oba pazuha



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija