• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

07.02.2022

11:00

Vidite li znak OPAKE BOLESTI na ovoj bebi? Za manje od 12 sati su se doktori BORILI ZA NJEN ŽIVOT! (FOTO)

Instagram/tinyheartseducation

Ljubav

Vidite li znak OPAKE BOLESTI na ovoj bebi? Za manje od 12 sati su se doktori BORILI ZA NJEN ŽIVOT! (FOTO)

Podeli vest

Roditelji su na vreme primetili beleg, koji je zapravo bio znak da beba ima meningokokni meningitis.

Kada su mala, deca, a naročito bebe, su sklone raznim bolestima. Zato je na roditeljima da pažljivo prate razvoj svojih naslednika, kako bi mogli blagovremeno da reaguju na sve važnije promene.

Jedna žena je podelila slučaj svoje bebe putem društvene mreže Instagram, želeći da skrene pažnju i drugim roditeljima, kako nešto naizgled sitno i nebitno, može da bude znak ozbiljnog problema.

- Moj sin je bio malo uznemiren par dana, pljuvao je više nego inače, ali nije imao temperaturu, pa sam to pripisivala gasovima. U utorak jutro se ceo uneredio, pa sam ga okupala. Nije imao osip ili belege nigde. U utorak veče sam ga okupala ponovo, kao deo rutine. Tada sam primetila da su mu stomak i koža kao išarani, a takođe i njegove šake. Dok ga je suprug masirao, primetio je ljubičasti beleg, ne veći od mog nokta na malom prstu, na sinovljevoj nozi, koji nije hteo da izbledi. Stavili smo čašu na njega, kako bismo duplo proverili, pa smo odlučili da ga odvedemo u urgentni centar, sigurnosti radi - ispričala je dečakova mama. 

 

 

Od male tačke, do veoma bolesnog dečaka, za manje od 12 sati. Strašno! Mali Laklan se sada oporavlja od meningokoknog meningitisa, jer su njegovi roditelji znali šta da traže i kako da prepoznaju osip koji nije bledeo.

Osip koji ne bledi i brzo se razvija je pokazatelj veoma ozbiljne bolesti i zahteva hitnu negu. 

Kada primetite da vaša beba ima osip, potrebno je da primenite test kako bi proverili kog tipa je osip. Dakle, ukoliko, kada pritisnete to mesto, ono postane belo i potom se vrati u standardnu boju, sve je u redu. 

Međutim, ukoliko do isto uradite, a osip ne postane beličast, to znači da treba da se obratite lekaru, s obizorm na to da je možda u pitanju meningitis ili čak boginje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija