• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2022

14:06

VOĆE S NAJJAČIM ANTIOKSIDANSNIM DELOVANJEM! Lek iz prirode koji morate da uzimate

Pixabay

Ljubav

VOĆE S NAJJAČIM ANTIOKSIDANSNIM DELOVANJEM! Lek iz prirode koji morate da uzimate

Podeli vest

Na vrhu liste od 24 vrste voća s najjačim antioksidansnim delovanjem, kako tvrde nutricionisti, nalazi se baš šljiva

Poznate su kao prirodan multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. I sveže i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu hranljivih materija, a dovoljno je da dnevno pojedete nekoliko plodova dnevno i da učinite dobro za svoje zdravlje.

Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 gram vlakana. Pored toga, šljive imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Foto: Pixabay

Šljive

SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Šljive imaju nizak glikemjiski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

Kupovina i čuvanje

Pri kupovini šljiva treba voditi računa da plodovi budu čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Kako brzo dozrevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Čuvajte ih odvojene u papirnatoj kesi, jer vremenom oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvesno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.
Zamrznute mogu da se čuvaju u zamrzivaču najduže tri meseca. Pre nego što se stave u zamrzivač, treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene ređaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač.

2) POBOLJŠAVA MEMORIJU

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete svom organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje i memoriju.

3) ŠTITI SRCE

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Foto: Shutterstock

4) POBOLJŠAVA VARENJE

Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cele godine jeste da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite, pa ih potom zamrznete.

5) JAČA KOSTI

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija