• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

28.02.2022

17:37

PSIHOLOG I EKSPERT ZA SPAVANJE OTKRIVA! Ovo su 3 stvari gde SVI GREŠE - evo kako ćete lakše utonuti u san!

Shutterstock

Ljubav

PSIHOLOG I EKSPERT ZA SPAVANJE OTKRIVA! Ovo su 3 stvari gde SVI GREŠE - evo kako ćete lakše utonuti u san!

Podeli vest

Ukoliko imate problem sa nesanicom ili lošim spavanjem, saveti ovog stručnjaka će vam i te kako biti od koristi.

Jedna loša noć, bez sna, je dovoljan problem, ali kada to počne da se ponavlja, može biti veoma frustrirajuće. Međutim, eksperti ističu da rešenje postoji i da zapravo možete da istrenirate vaš mozak da spava bolje.

Problem delimično leži u tome što većina ljudi više ne prati obrazac "izlaska sunca" i "zalaska sunca", kao što se to nekada radilo. Ostajemo budni do kasno uveče, gledajući TV, telefone i tome slično. Ovo dovodi do toga da mozak i dalje užurbano radi, kada odlučite da odete na spavanje

Psiholog i ekspert za spavanje Majkl Gradner veruje da je rešenje jednostavno i da samo treba da se "reprogramiramo" na vraćanje na prirodan ritam.

- Kreirajte situaciju koju želite, prilagodite joj se, radite to često i vrlo brzo ćete reći "pogledaj, ovo mi pomaže da spavam" - kaže Majkl i otkriva 3 trika koja će vam pomoći da bolje zaspite:

1. Napravite raspored i držite ga se

Razlog vaše pospanosti je melatonin, hormon koji reguliše spavanje i buđenje. Kada se približi noć, nivo melatonina raste, signalizirajući telu kada je vreme da ide u krevet. Kako dođe dnevna svetlost, melatonin prestane da se proizvodi, a telo postaje budnije i to je znak da treba započeti dan. Međutim, kako bi to sve funkcionisalo kako treba, potrebno je da imate konstantnost. Ako se budite i idete na spavanje u različito vreme, telo može da bude poprilično zbunjeno. 

Dr Gradner kaže: 

- Potrebno je da izgradite pouzdan ritam, kao kada bubnjar broji ritam za bend. Kontrolišući kada se budite i idete na spavanje, dajete ritam. Ne možemo uvek da kontrolišemo kada nam se spava, ali možemo kada se budimo, čime aktiviramo mali tajmer u mozgu, koji namešta i naš ritam za spavanje.

On takođe dodaje i da time što se budite u isto vreme i pokrenete se čim otvorite oči, postavljate dobar obrazac za povećanje energije. 

Foto: Shutterstock

spavanje

2. Nemojte legati u krevet potpuno razbuđeni

Iako možda deluje kontraproduktivno, poslednja stvar koju treba da uradite, ukoliko ne možete da zaspite, jeste da ležite budni u krevetu. Ako ne možete da spavate - ustanite. 

Čak iako ste spavali samo pola sata ili je usred noći, nemojte ležati, čekajući da ponovo zaspite, ukoliko ne zaspite odmah. Najbolje je da ustanete iz kreveta, da vam se prispava, pa da se vratite. 

Razlog tome jeste što ležeći u krevetu, a ne spavajući, a pritom želeći mnogo da spavate, povezujete vaš krevet sa stresnim mestom. Za dobar san je bolje da imate miran kutak.

3. Promenite vaš stav

Spavanje se često posmatra kao nešto što bi prosto trebalo da se radi svaki dan. Odlaže se zarad još jedne epizode serije ili nešto drugo remeti rutinu. Međutim, Dr Grandner ističe da ovaj opušteni stav prema spavanju treba da promenite. 

On kaže da bismo umesto toga san trebalo da posmatramo kao prvi korak ka produktivnom i srećnom narednom danu. Većini odraslih je potrebno oko 7 do 8 sati sna, kako bi bili u potpunosti 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija