• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.03.2022

09:00

Dr Milan Ljubinković iz Hemofarma savetuje: Bronhitis i kašalj treba odmah lečiti

Promo

Ljubav

Dr Milan Ljubinković iz Hemofarma savetuje: Bronhitis i kašalj treba odmah lečiti

Podeli vest

Hladni dani, vazduh zagađen štetnim gasovima kao i duža izloženost duvanskom dimu, veoma pogoduju pojavi bronhitisa

Bol u grlu, kašalj, povišena telesna temperatura, ali i bol u grudima i mišićima, najćešći su simptomi bronhitisa. Pušači, ljudi skloni alergijama, zatim oboleli od astme, dijabetesa, srčanih bolesti, ali i gorušice, podložniji su oboljevanju od bronhitisa.

- Akutnom infektivnom bronhitisu često prethodi prehlada ili neka druga upala gornjih disajnih puteva Do bronhitisa dolazi usled infekcije virusima i bakterijama. Najčešće su to virusi koji su odgovorni za sezonski grip, samo se kod bronhitisa infekcija pomera niže i dublje u raspiratorni trakt. Ova infekcija izaziva zapaljenske procese na bronhijama i trahejama, dovodi do produkcije i nagomilavanja sekreta u plućima što prati uglavnom jak, nadražajni kašalj – kaže dr Milan Ljubinković, Menadžer prodaje WB (Zapadni Balkan) OTC/CHC portfolio iz Hemofarma.

Kašalj je u početku suv, ali se ubrzo pojavljuju sve veće količine gustog šlajma, a iskašljavanje postaje sve teže.

- Upaljene bronhije provociraju stvaranje velike količine sluzi koja se penje prema gore kada kašljete. Kašalj neretko može biti vrlo naporan, pa neki pacijenti osećaju i žareći bol iza grudne kosti koji se pojačava tokom kašljanja. Važno je zato da u okviru terapije pacijent obavezno dobije i lekove koji deluju na razgradnju sekreta u disajnim putevima kako bi se olakšalo i ubrzalo izbacivanje nagomilane sluzi koja u upaljenim bronhijama stvara pogodnu sredinu za razmnožavanje bakterija, pa može doći i do sekundarne bakterijske infekcije kao i drugih komplikacija – objašnjava naš sagovornik.

Foto: Promo

Dr Milan Ljubinković

 

Ako se adekvatno leči akutni bronhitis prolazi u roku od nedelju do dve dana iako kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.

- Sa terapijom je jako važno početi već od pojave prvih simptoma, jer jedna od najčeših posledica i komplikacija nelečenog bronhitisa je upala pluća. Tokom lečenja od bronhitisa treba izbegavati pušenje, boravak u zadimljenim prostorijama, smanjiti fizičku aktivnost i zamaranje. Osnovni cilj terapije je očuvanje optimalne funkcije disajnih puteva i njihovo vraćanje u pređašnje, zdravo stanje. Usled nelečenog ili nedovoljno lečenog akutnog bronhitisa gotovo sigurno se može očekivati da će infekcija preći u hronični, teži oblik bronhitisa - upozorava doktor Ljubinković.

Foto: Promo

Bisolvon je tu, kašalj više nije

 

Ako infekcija preraste u hronični bronhitis disanje postaje otežano, javljaju se malaksalost i zviždanje u grudima, kašalj se pogoršava a komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne.

- Nagomilani sekret u plućima postaje gnojav i prati ga uporan, produktivni kašalj koji često izaziva bol pri nakašljavanju. Jako je važno da pacijent u okviru redovne terapije dobije preparat, poput Bisolvona, koji se primenjuje za rastvaranje sekreta kod akutnih i hroničnih bolesti bronhija i pluća i koji će efikasno pospešiti razgradnju tog štetnog sekreta, te njegovo izbacivanje i čišćenje pluća i bronhija. Veoma je opasno ukoliko se ovaj gnojni, lepljivi sekret duže zadržava jer može biti pogodno tle za razvoj veoma ozbiljnih infekcija, pa čak i sepse. Zato je jako važno da se bronhitis odmah leči i na taj način spreče sve komplikacije - upozorava dr Milan Ljubinković iz Hemofarma.

Aleksandra Gazivoda


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija