• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.03.2022

18:23

POJAVILI SU VAM SE MRAVI U KUHINJI? Otarasite se napasti PRIRODNIM PUTEM!

Ljubav

POJAVILI SU VAM SE MRAVI U KUHINJI? Otarasite se napasti PRIRODNIM PUTEM!

Podeli vest

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća, pa je najvažnije pobrinuti se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane u kuhinji

Ako je moguće, smeće držite izvan kuće, na dvorištu ili terasi. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati dalje od svoje kuhinje:

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijum karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Mravi zaobilaze i brašno pa ga pospite tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

3. Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.

4. Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

Foto: Shutterstock

Mravi 

5. Prirodni sprej koji mrze – Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, pitome nane ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

7. Kora od krastavca – To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će.

8. Stavite listiće lovora po uglovima doma gde se sakupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno – Možete ga koristiti na više načina: nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu – Ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim razmerama pa staviti na mesta kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što treba da uradite je da sipate malo mlevene kafe na mesta odakle izlaze.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crnogorac

pre 2 godine

Živim u kući oko koje je šuma. Od prije 4 godine nema mi mrava po kući, a bilo ih je na sve strane. Nikada ih nisam ubijao, nego pomeo i izbacio. Onda sam shvatio da oni nisu nikakvi zlobnici, nego samo hoće moje mrvice. Od tada izbacujem mrvice i ostatke mačjih granula ispred kuće. Oni zadovoljni - bliže im je da nose, a zadovoljan i ja.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija