• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

27.03.2022

21:00

MLADI LUK, ZELJE i ROTKVICE, povrćni vesnici PROLEĆA! Zašto su toliko ZDRAVI i šta sve možete da spremite! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

MLADI LUK, ZELJE i ROTKVICE, povrćni vesnici PROLEĆA! Zašto su toliko ZDRAVI i šta sve možete da spremite! (RECEPTI)

Podeli vest

Mladi luk, zelje i rotkvice su prava riznica antioksidansa, vitamina i minerala, a osim što su hranljivi, vašem organizmu će pružiti i odličan detoks...

Iako je "baba Marta" bila prilično nezgodna i nepredvidiva, proleće je tu i već golica nozdrve. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneko i sa kojim kilogramom viška. Najlakši način da prebrodite ovaj prelazni period što bezbolnije jeste da se okrenete zdravim, sezonskim namirnicama, pre svega, mladom luku, zelju i rotkvicama. Prava su riznica antioksidanasa, vitamina i minerala, a osim što su hranljivi, vašem organizmu će pružiti i odličan detoks.

Mladi luk

Bele glavice i zelena perca mladog crnog i belog luka su prvi slatkasto ljutkasti omamljujući začin u proleće. Sastojci bogati sumporom čine ga delotvornim u pojačavanju apetita i pospešivanju varenja hrane. Prisustvo hroma pomaže u ćelijskoj reakciji sa insulinom, a vitamin C podiže i održava dobar imunitet. Od minerala poseduje još i kalijum, fosfor i kalcijum, koji štite srčani mišić i kosti, zajedno sa vitaminima B kompleksa.

Foto: Shutterstock

Mladi luk poboljšava rad srca 

Sremuš

Krajem marta ne propustite ni pravi eliksir zdravlja - sremuš, kome sezona traje oko mesec dana. Naći ćete ga na pijacama, ali još bolje ako možete da odete u prirodu i sami ga naberete. Dok u prirodi budete tražili sremuš, nabasaćete na koprivu, maslačak, jagorčevinu i ostalo samoniklo bilje od kojeg možete pripremiti izvrsnu prolećnu salatu ili čorbu.

Mladi luk poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne sudove, povećavajući uz to i dobar (HDL) holesterol. Takođe, snižava povišen krvni pritisak, pomaže i u regeneraciji krvnih ćelija, pa se koristi kod blažih oblika anemije. Podstiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i u lečenju različitih plućnih oboljenja, gripa i bronhitisa.

Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke, a zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti, u frižideru ga treba čuvati u plastičnoj kesi ili dobro zatvorenoj posudi. Mladi luk dopunite svežim listovima peršuna, mirođije i celera, bilo u salatama ili šejkovima od povrća, ili kao dodatak raznim jelima.

Zelje

Zelje ima sličnu nutritivnu vrednost kao spanać, bogato je vitaminima A i C, a od minerala može da se pohvali gvožđem, kalijumom, fosforom i kalcijumom. Mlado zelje je mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu.

Foto: Shutterstock

Sveže listove zelja iskoristite za pripremu čorbi, supa, sosova, sarmica, pita...

Dokazano je da zelje pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića. Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.

Sveže listove zelja iskoristite za pripremu raznih čorbi, supa, krem-supa, sosova u kombinaciji sa raznim sirevima ili pripremu sarmica i pita. Takođe, veoma dobro se slaže sa pirinčem i pečenim krompirom.

Rotkvice

Bogate vitaminom C, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, folatima i vlaknima, ukusne, niskokalorične rotkvice pravi su eliksir zdravlja. Ovi korenasti plodovi pomažu prolećnom "buđenju" organizma i štite bubrege od stvaranja kamena, a posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa.

Foto: Shutterstock

Osim korena, jestiv je i list rotkvica

U narodnoj medicini upotrebljavaju se kao lek protiv žutice, dok je sok rotkvice staro narodno sredstvo za bolju probavu. Treba znati da je crna rotkva, rođaka crvene rotkvice, još lekovitija, ali je manje prijatnog ukusa.

Osim korena, jestiv je i list, a mogu da se kombinuju sa drugim povrćem, jajima ili kinoom, jedu kao sveža salata, da se griluju ili skuvaju u finoj supici.

RECEPTI:

 

Foto: Shutterstock

Pileća čorba sa mladim lukom

Sastojci: pola pileta, 2 veze mladog luka, šolja pirinča, šolja kiselog mleka, 2-3 struka svežeg peršuna, so, biber, sok od limuna.

Priprema: Pile isecite i stavite da se kuva u 2 litre vode. Skidajte penu koja se stvorila. Pustite da viri 15 minuta i stavite so, iseckani mladi luk i oprani pirinač. Začinite biberom i iseckanim peršunom. Kuvajte dok sastojci ne omekšaju. Gotovu čorbu zapržite jednom šoljom kiselog mleka, umućenog sa malo tečnosti iz čorbe. Servirajte sa sokom od limuna, a možete i sa kuvanim jajima.

Foto: Shutterstock

Pita zeljanica

Pita zeljanica

Sastojci: 500 g tankih gotovih kora s jajima za savijače. Za nadev: 600 g svežeg kravljeg sira, 4 jaja, 200 g kajmaka, 200 ml mleka, 200 ml kiselog mleka, 250 g zelja, kašičica soli, biber po ukusu. Za premazivanje: 100 g putera.
Priprema:
Za nadev jaja dobro umutite, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, blanširano, oceđeno i naseckano zelje, so i biber. Sve dobro promešajte. Pleh (35×22 cm) premažite puterom, stavite jedan list kora, poprskajte rastopljenim puterom, složite sledeći list kora i premažite deo pripremljenog nadeva. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite kore I nadev. Na kraju stavite preostala dva lista kora, poprskajte preostalim puterom, pa stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Pečene rotkvice na puteru

Pečene rotkvice na puteru

Sastojci: 1 kg većih crvenih rotkvica (oko 24 komada), kašika maslinovog ulja, pola kašičice soli, sveže meveni crni biber, 2 kašike putera, struk mladog belog luka, pola kašičice semena kumina (ili u prahu ako ne nađete seme).

Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Odsecite vrhove rotkvica, a zatim ih prepolovite. Stavite ih u posudu za pečenje (barem 7-8 cm duboku) i na njih pospite ulje, so i biber. Pecite dvadesetak minuta, sve dok ne budete mogli lako da ih probodete nožem. U međuvremenu u tiganju na laganoj vatri rastopite puter, dodajte beli luk i seme kumina i pržite oko pola minuta ili minut. Prelijte preko rotkvica i servirajte vruće.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija