• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.03.2022

20:20

OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI KADA PERETE ŠARENI VEŠ!  Zbog OVOGA ostaju BELI TRAGOVI!

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI KADA PERETE ŠARENI VEŠ! Zbog OVOGA ostaju BELI TRAGOVI!

Podeli vest

Pranje veša je posao koji mnoge žene ne vole, ali je svakako neophodan da se obavi. Kako bi odeća sačuvala svoj oblik i boju važno je da se poštuju određena pravila

Potrebno je pravilno sortirati veš u više grupa i prati ga na odgovarajućim temperaturama. Sjajna stvar je što mašine za veš imaju mnoštvo različitih opcija, od ručnog pranja do iskuvavanja, pa je veoma lako da sve podesite. Pogledajte naše savete za pravilno sortiranje i pranje veša!

Sortiranje u više grupa

Sortiranje garderobe je polazna tačka. Važno je da odvojite tri ključne grupe – beli veš, tamni veš i šareni veš. Na taj način će se boja veša očuvati i neće mešati sa drugim bojama.

Kako biste bili sigurni da ni jedan komad neće promeniti svoju boju koristite takozvane hvatače boja. Možete ih pronaći u bilo kom super marketu ili drogeriji. U pitanju su beli papirići koji će tokom pranja “uhvatiti” svu boju koju odeća pusti, kako ta ista boja ne bi završila na nekom drugom komadu garderobe.

Odgovarajuće temperature

Beli veš morate prati na visokim temperaturama sa predpranjem. Najbolje je na 90 stepeni.

Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni.

Foto: Pixabay

Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni

Tamnu odeću, teksas i crno perite na temperaturi od 60 stepeni.

Jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu perite na 30 stepeni.

Prašak i omekšivač

Ono o čemu bi trebalo da vodite računa je i količina praška i omekšivača koju koristite. Nema potrebe da sipate više od preporučene doze. Postoji mogućnost da se on onda neće dovoljno isprati ili da će ostaviti bele tragove na garderobi.

Još nekoliko saveta za pranje veša

Ono što vam može skratiti vreme i olakšati posao jeste da pratite etikete na garderobi. Na njima je uvek naznačeno na koliko stepeni treba oprati taj komad.

Takođe je važno da stvari, pogotovu one sa nekom aplikacijom na sebi, pre pranja okrenete na naličje kako ne bi došlo do oštećenja.

Obavezno proverite sve džepove kako ne bi neki sitan predmet, poput metalnog novca, oštetio veš mašinu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17