• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.04.2022

07:23

IMATE TEMPERATURU? Sve što vam treba sigurno već imate u KUHINJI, a evo šta treba da znate o OBLOGAMA od RAKIJE

Ljubav

IMATE TEMPERATURU? Sve što vam treba sigurno već imate u KUHINJI, a evo šta treba da znate o OBLOGAMA od RAKIJE

Podeli vest

Povišena telesna temperatura iznad 37°C normalna je odbrambena reakcija tela na infekciju, medutim mnogi od nas je doživljavaju kao signal za uzbunu

Često se dešava da u stanju panike posegnemo za lekovima i tretmanima koji će nam spustiti temperaturu, a evo šta bi trebalo da radimo.

Prva linija odbrane vrlo je jednostavna - obloge ili kupanje u mlakoj vodi koja je jedan do dva stepena niža od uobičajene telesne temperature - otprilike 35 stepeni. Rashlađujte se postepeno i umereno i izbegavajte tuširanje hladnom vodom da ne biste šokirali organizam.

Kada imate povišenu temperaturu, povećava se mogućnost dehidratacije, pa uzimajte dosta tečnosti - običnu vodu, čajeve i sokove, kao i supe od povrća.

Pored ovih osnovnih saveta, od koristi vam mogu biti i oni prirodni preparati koji će vam sigurno sniziti temperaturu.

Jabukovo sirće

Napravite obloge od mešavine vode i jabukovog sirćeta (2/3 vode i 1/3 sirćeta). Oblogu stavite na vrh stopala ili zavijte oko zglobova. Osim klasičnih obloga, često se preporučuje da jabukovim sirćetom natopite čarape, obujete ih i obmotajte peškirom. Kad oblog postane topao, zamenite ga novim.

Kažu da protiv temperature pomaže i ovaj napitak: pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu meda u čaši vode. Napitak pijte dva do tri puta u toku dana.

Foto: Shutterstock

Biljni čajevi

Za brže spuštanje temperature preporučuju se čajevi od bosiljka, lipe, kamilice, mente, šafrana, peršuna, majčine dušice, origana...


Oprez sa oblogama od rakije

Iako se tradicionalno smatra da su obloge od rakije odnosno alkohola dobro rešenje za povišenu temperaturu, lekari upozoravaju da alkohol ne valja utrljavati u kožu.

Krompir

Od sirovog krompira pripremaju se obloge koje efikasno izvlače temperaturu. Uzmite veći krompir i dobro ga operite. Možete da ga oljuštite, a i ne morate. Isecite ga na kriške ili ga izrendajte. Stavite ga na stopala i preko navucite čarape. Obloge držite dok se ne osuše, a nakon toga ih po potrebi zamenite novim. Obloge možete da stavite na čelo i dlanove.

Belance

Dva belanceta stavite na krpu i time omotajte stopala, pa navucite čarape ili obmotajte plastičnom folijom. Poenta je da belanca budu u dodiru sa stopalima. Držite obloge dok se ne ugreju.

Crveni luk

Luk sitno iseckajte, pa ga pomešajte s malo maslinovog ulja i morske soli. Nanesite na stopala pa omotajte gazom. Zamenite oblog čim se ugreje.

Kupus

Oblozi od kupusa rashlađuju ako imate temperaturu. Uzmite list od glavice i ostavite ga da malo pusti vodu, pa ga stavite na čelo, vrat ili potiljak. Menjajte oblogu čim se ugreje.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!
Tenis

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!

Trenutno drugi teniser sveta, Janik Siner odlučio je da se zbog povrede kuka povuče sa ATP Mastersa u Madridu, a posle ovog poteza je sigurno da će Novak Đoković i posle rima biti na prvoj poziciji ATP liste.

01.05.2024

21:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija