• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.03.2022

11:11

KOLIKO STVARNO TREBA DA HODAMO DA BISMO SMRŠALI? Korisni saveti za sve koji žele da se oslobode viška kilograma

Ljubav

KOLIKO STVARNO TREBA DA HODAMO DA BISMO SMRŠALI? Korisni saveti za sve koji žele da se oslobode viška kilograma

Podeli vest

Sve više ljudi na svojim pametnim telefonima ima instalirane aplikacije za brojanje koraka, koje ih motivišu da se izbore sa suvišnim kilogramima

Hodanje je jedna od aktivnosti koja ne zahteva skupu opremu niti dodatni trošak kakav biste imali ako se opredelite za vežbanje u teretani.

Stručnjaci tvrde da ćete posle dve-tri nedelje primetiti prve rezultate ako svakodnevno hodate, pogotovo ako ste u lošoj formi - imaćete više energije i bićete bolje raspoloženi.

A koliko stvarno treba da hodamo da bismo smršali?

- Za početak, šetajte tri puta nedeljno po 20 ili 30 minuta. Ubrzo ćete osetiti da možete brže i duže, sve dok ne budete imali snage za svakodnevne šetnje u trajanju od 30 do 60 minuta. Zlatni standard je da u toku jedne nedelje imate bar 150 minuta umerene fizičke aktivnosti. Za to vreme ne treba zanemariti ni konzumaciju hrane - ako unesete više kalorija nego što potrošite, teško će jezičak na vagi manje da pokaže - dodaje Vuk Stevanović, doktor sportskih nauka.

Foto: Shutterstock

Kako da nađete vreme za hodanje?

Umesto da uđete u autobus i vozite se do posla i sa posla - hodajte. Ako nemate vremena ili snage da prevalite ceo put, svakog dana prepešačite bar nekoliko stanica.
Ako idete kolima, parkirajte se malo dalje od mesta na koje ste se uputili, a ostatak puta prepešačite.
Nemojte koristiti lift, idite stepenicama.

Mršavljenje zavisi i od trenutne telesne težine, ali i načina hoda. Ako hodate prosečnom brzinom, što bi bilo oko šest kilometara na čas, studije kažu da ćete tokom sat vremena hoda sagoreti oko 400 kalorija.

- Da bi šetnja imala efekta, morate voditi računa o držanju, hodati ujednačenim ritmom i biti koncentrisani na sopstveno telo. Razgledanje izloga svakako neće imati efekta - dodaje Stevanović.

On napominje da svako fizičko vežbanje mora da bude pre svega bezbedno i da bi zbog toga hronični bolesnici pre bilo kakve aktivnosti trebalo da se posavetuju sa lekarom.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17