• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/alternativazavas

03.04.2022

19:05

S PROLEĆA KREĆETE DA KIJETE I SLINITE? Infuzija od KOPRIVE pomaže baš kod polenske alergije!

Ljubav

S PROLEĆA KREĆETE DA KIJETE I SLINITE? Infuzija od KOPRIVE pomaže baš kod polenske alergije!

Podeli vest

Nešto se ne osećate dobro ovih dana? Polako vam kreće svrab u očima, curi vam nos i kijate? Sa prvim vesnicima proleća kreće i sezona cvetanja drveća, što kod osoba alergičnih na polen izaziva niz neprijatnih simptoma...

Alergija upravo i jeste to – preterana reakcija imunog sistema na supstance koje kod većine ljudi ne stvaraju nikakve probleme, u ovom slučaju na polen.

Od marta kreće polinacija (oprašivanje) drveća, breze i leske, a onda se na njih nastavlja polinacija trava, a potom i korova, pre svega ambrozije.

Moćan čistač

Kako je priroda sve savršeno uredila, proleće je ujedno i vreme kada se bere mlada kopriva, biljka koja se, nažalost, često čupa kao običan korov, a može da spasi od polenske alergije. Budući da ima snažno protivupalno delovanje i moćan je prirodni antihistaminik, ona trenutno ublažava sve neprijatne simptome alergije, poput curenja bistre sekrecije iz nosa, svraba u nosu, zapušenog nosa, svraba i crvenila očiju, grebanja u grlu, ponekad i kašlja. Osim toga, kopriva je i izvrsno prirodno sredstvo za detoks organizma, a može da vam pomogne i kod anemije, edema, akni i dijabetesa.

Foto: Shutterstock

Kopriva, prirodni antihistaminik

Njene dobrobiti su zaista fantastične. Zeleni listovi koprive sadrže mnoštvoo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu. Lišće obiluje i mineralima, pogotovo gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom. Osim toga, kopriva sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne aminokiseline i šećere.

Jedite je kuvanu i njome ćete sigurno ojačati imunitet i opskrbiti organizam potrebnim mikronutrijentima u borbi protiv alergije. 

Zelena čorba

Foto: Shutterstock

Čorba od koprive, zelja i krompira sa jajima

Sastojci: 800 ml bujona, 400 g koprive, 100 g zelja, 4 krompira, 2 jaja, 50 ml pavlake, biber, so, mirođija.

Priprema: Koprivu prelijte sa vrelom vodom i isecite sitno zajedno sa zeljem. Krompir isecite na kockice, jaja skuvajte da budu rovita. U kipući bujon stavite krompir i kuvajte dok ne omekša. Dodajte so, biber, koprivu i zelje. Kuvajte desetak minuta, dodajte prepolovljena jaja i servirajte sa pavlakom i mirođijom. 

Infuzija od koprive

Osim toga, možete da skuvate čaj od koprive (dodajte mu limun kad se malo prohladi) ili napravite infuziju, koja je zapravo malo intenzivniji čaj. Za njenu pripremu, u šerpicu sipajte litar vode i dodajte 3-4 šolje ubrane koprive (možete koristiti listove i stabljike).

Stavite da provri, zatim isključite vatru, poklopite i ostavite da odstoji preko noći ili 24 sata. Sutradan procedite, piše alternativa-za-vas.com.

Dobićete pravu, bogatu infuziju, koja je izuzetno zdrava i pomaže kod alergije.

Foto: Shutterstock

Infuzija od koprive je čaj koji treba da odstoji celu noć ili 24 sata. Tako postaje delotvorniji

Razlika između čaja i infuzije jeste u tome što se u čaj stavlja manja količina koprive i čaj obično odstoji 10-ak minuta, dok se infuzija ostavlja preko noći ili čak 24 sata. Na taj način napitak postaje još moćniji i delotvorniji.  

Po želji, u infuziju dodajte malo sveže isceđenog soka od limuna ili pomorandže i malo prirodnog zaslađivača poput meda. To će pomoći da ovaj superzdravi napitak zavole i vaša deca.

Kako biste sprečili pojavu alergije, infuziju preventivno pijte ujutro i popodne, a kod prvih simptoma alergije možete je uzimati i triput dnevno, po jednu šolju.

Ovu infuziju možete da stavite u frižider ili zamrzivač i koristite u narednih nedelju dana.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija