• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.04.2022

19:18

Poboljšajte PAMĆENJE pomoću ovih CAKA!

Shutterstock

Ljubav

Poboljšajte PAMĆENJE pomoću ovih CAKA!

Podeli vest

Ovi trikovi će vam pomoći da poboljšate svoje pamćenje
Stalno učite nešto novo

Zvuči otrcano, ali nema bolje aktivnosti za naš mozak od učenja. U procesu učenja novih informacija i veština, u mozgu se formiraju nove neuronske veze, što je takođe važno za pamćenje. Možete naučiti bilo šta: od kineskog do igranja tenisa. Glavna stvar je kontinuirano primanje i obrada novih informacija. Ovladavanje kreativnim veštinama će takođe pomoći u poboljšanju pamćenja. Razmislite o tome šta ste dugo želeli. Ovladati tehnikom grafičkog crtanja? Naučite da radite na grnčarskom točku? Ili možda da naučite salsu? Svaka aktivnost koja uključuje primanje i obradu novih informacija će biti dobra. Tako da lako možete kombinovati posao sa zadovoljstvom.

Foto: Shutterstock

Zvuči otrcano, ali nema bolje aktivnosti za naš mozak od učenja
Pokušajte da vodite dnevnik

Ako ste vodili dnevnike kao dete, sada je vreme da se vratite ovoj navici (a ako niste, onda počnite). Sposobnost strukturisanja misli i izražavanja u pisanom obliku je, generalno, samo korisna u životu, ali je i odličan trening za mozak. Možete zapisati dnevne događaje, svoje utiske o filmovima i knjigama koje ste gledali, brilijantne poslovne ideje i sve druge stvari koje vam padnu na pamet. Možete pisati rukom u prelepu svesku, ili na računaru, ili čak ispod fotografije na Instagramu ako imate želju da svoje misli podelite sa ljudima. Samo se nemojte zbuniti: zapisivanje nekoliko rečenica u pokretu u beleške na telefonu i unos u dnevnik su dve različite stvari. Važno je mirno sesti, koncentrisati se i sastaviti razumljiv tekst, samo sa ovim pristupom to će pomoći povećanju moždane aktivnosti i razvoju pamćenja.

Pratite zdrave masti u vašoj ishrani

Uravnotežena ishrana je važna za funkcionisanje ne samo mozga, već i celog organizma. Međutim, upravo ovom organu su vitalno potrebne masti. Naravno, vaš mozak će takođe dobro raditi na proteinima i ugljenim hidratima, ali ne tako efikasno. Ključnu i najefikasniju supstancu koja zaista može da utiče na funkcionisanje mozga i kognitivne sposobnosti, naučnici su nazvali omega-3 masne kiseline. Neophodne su za izgradnju membrana u moždanim ćelijama, kao i za sprečavanje inflamatornih reakcija i smanjenje oksidativnog stresa. Statistički, nedostatak omega-3 masnih kiselina je povezan sa većim rizikom od naglog pada kognitivnih i memorijskih sposobnosti sa godinama.

Omega su među onim supstancama koje se lako dobijaju hranom u pravoj količini, tako da trčanje kod lekara i traženje dijetetskih suplemenata uopšte nije neophodno. Uverite se da vaša ishrana uključuje masnu ribu, orašaste plodove, semenke, avokado i maslinovo ulje. Za vegane i vegetarijance, komponenta na biljnoj bazi sa ove liste će biti dovoljna.

BONUS:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija