• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.04.2022

17:45

7 RAZLOGA "ZA"! Jutro započnite s OVIM NAPITKOM i zaboravite na mrzovolju i pospanost!

Ljubav

7 RAZLOGA "ZA"! Jutro započnite s OVIM NAPITKOM i zaboravite na mrzovolju i pospanost!

Podeli vest

Umesto da se svakog jutra razbuđujete uz kofen (i nikotin) probajte da ovu naviku zamenite nekom zdravijom. Sok od limuna s toplom vodom na čudesan način doprinosi zdravlju...

Sok od limuna s toplom vodom na čudesan način ispire i jetru i bubrege, a recept je ultrajednostavan – šolja tople vode (ne vrele, jer će vrela voda uništiti vitamin C, dovoljna je i sobna temperatura) plus sok od pola limuna. Evo sedam dobrih razloga da prigrlite ovaj čarobni napitak…

1. Dobar za imuni sistem 

Ok, sve znamo; vitamin C je odličan protiv prehlade i gripa, ali limun takođe sadrži i kalijum, a on stimuliše rad mozga i nervnog sistema i kontroliše krvni pritisak.

Foto: Shutterstock

Vodi s limunom leti dodajte nanu 

2. Održava pH vrednost 

Održavanje pH vrednosti pomoću pravilne ishrane i zdravog načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunska kiselina se metaboliše (stvara baznu reakciju) i proizvodi kalijum karbonat koji pomaže neutralizovanju suvišne kiselosti i štiti probavni sistem. Alkalno telo je zdravo i jako telo!

3. Dobar borac protiv viška kilograma 

Limun sadrži pektin, probavljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osećaj sitosti i tako, s druge strane, smanjuje apetit.

Foto: Shutterstock

Voda s limunom skida višak kilograma 

4. Podstiče probavu 

Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji izbor. Topla voda je još bolji izbor! Ona stimuliše gastrointestinalni trakt (želudac, tanko crevo i debelo crevo). Minerali i vitamini u limunu (i limeti) pomažu telu da se reši toksina u probavnom traktu.

5. Deluje kao diuretik 

Sok od limuna pomaže da izbacimo neželjene sastoje i toksine iz tela, odnosno, sprečava zadržavanje tečnosti tako što povećava učestalost mokrenja.

Foto: Shutterstock

Vodi s limunom možete dodati i đumbir 

6. Čisti kožu 

Vitamin C je dobar za kožu (zube i kosti). Limunov sok tera toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.

7. Hidratizuje 

Čaša tople vode i limunov sok pomažu da dan počnete hidratacijom, odnosno sprečava dehidraciju i nadbubrežni (adrenalni) umor. Kada je vaše telo dehidrirano, ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor) ne može da obavlja sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave zadržavanja toksina, stresa i zatvora.

Nemojte se, stoga, iznenaditi ako vas nakon nekog vremena napusti jutarnja mrzovolja…

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17