OMILJENA, NEODOLJIVA VOĆKA! Jača imuni sistem, topi suvišne kilograme, štiti od dijabetesa... (RECEPTI)

Shutterstock

09:37 Ljubav i zdravlje 0

ljubav/zdravlje | 09. 05. 2022.

OMILJENA, NEODOLJIVA VOĆKA! Jača imuni sistem, topi suvišne kilograme, štiti od dijabetesa... (RECEPTI)

Osim što su fantastičnog ukusa, jagode blagotvorno utiču na lepotu, ali i jačanje imuniteta. Napravite pana kotu, čokoladno-voćni rolat i džem od jagoda...

Osim nagrade za nepce u vidu sveže ceđenog soka, voćne salate ili aromatičnih, zrelih plodova bez ikakvih dodataka, jagode su pravo bogatstvo za organizam. Korisne materije kojima obiluje ovo voće jačaju imuni sistem, tope suvišne kilograme, štite od dijabetesa i čuvaju mladost i vitalnost, te bi, prema rečima stručnjaka, jagode trebalo svakodnevno da se nađu na trpezi. Ova predivna biljka iz porodice ruža jedino je voće na svetu čija semena nisu skrivena, već krase površinu ploda. Postoji više od 600 vrsta, a osim veoma važnog vitamina C, ovo voće je odličan izvor vitamina K, mangana, kao i folne kiseline, kalijuma, riboflavina, vitamina B5, B6, bakra i magnezijuma.

Usporavaju starenje

Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora. Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica. Možete ih koristi i kao masku za lice i dekolte - izgnječite dve jagode i pola narendane jabuke i dodajte kašiku jogurta i kašičicu meda.

Jačaju imunitet

Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega-3 masnih kiselina u semenkama.

Shutterstock

U semenkama jagoda se nalaze određene količine omega-3 masnih kiselina

Regulišu šećer

Ovo voće ima antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Biljna vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krvi.

Štite od zračenja

Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Jačaju memoriju

Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja u većoj količini.

Recepti:

Shutterstock

Pana kota, kremasto zadovoljstvo

Kremasto zadovoljstvo

Sastojci: 500 g jagoda plus nekoliko za ukrašavanje, pola šolje šećera plus jedna supena kašika, pola kašičice ekstakta vanile, kesica želatina, četvrtina šolje vode, jedna i po šolja mleka, šolja slatke pavlake.
Priprema:
Namažite osam posudica (čašica) masnoćom po izboru. Jagode ispasirajte u blenderu, procedite i dodajte vanilu. Odvojte jednu šolju od smese. Pomešajte želatin sa vodom i ostavite na par minuta. Stavite posudu na paru da se želatin rastopi. Ugrejte mleko i skinite sa vatre. U njega dodajte želatin. Pomešajte sa jednom šoljom smese od jagode i pavlakom. Dobro mutite. Sipajte u posude i pokrijte. Stavite u frižider na par sati. Okrenite krem na tanjire i ukrasite celim jagodama, a preostali pire od jagoda koristite kao sos.

Shutterstock

Čokoladni rolat

Čokoladni rolat

Sastojci: Za biskvit: 3 jajeta, dve trećine šolje šećera, kesica vanilin-šećera, pola šolje ulja, četvrtina šolje mleka, šolja mekog brašna, kašika kakaoa, pola kašičice praška za pecivo. Za fil: 2 dl slatke pavlake, 150-200 g svežih jagoda, marmelada po potrebi. Za dekoraciju: 100 g čokolade za glazuru, po potrebi jagode.
Priprema:
Za biskvit penasto umutite belanca, dodajte šećer, a kad se otopi, dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju sjedinjene suve sastojke. Pleh (30x30 cm) obložite papirom za pečenje i pecite biskvit desetak minuta na 180 stepeni. Prohladite par minuta, pa uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu. Za fil umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu. Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom. Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru. Preko namažite fil od jagoda i slatke pavlake. Urolajte ga. Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane. Prelijte ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.

Shutterstock

Džem od jagoda

Džem od jagoda

Sastojci: 1,5 kg očišćenih i iseckanih jagoda, 750 g šećera, po želji štapić cimeta, vanile.
Priprema:
Jagode iseći na komadiće, ne previše sitne. Izmeriti ih, staviti u veću šerpu, dodati šećera u količini upola manjoj od težine voća. Dobro promešati i staviti da se kuva. U ovoj fazi dodati začine po ukusu. Kad voćna kaša provri, smanjiti jačinu ringle na srednje-tišu, i kuvati uz povremeno mešanje dok se čorbast deo blago ne zgusne, tj. oko jedan sat. Penu skidati povremeno kašikom ili cediljkom. Vreo džem sipati u sterilisane teglice, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako, pa ih vratiti nakon 10 minuta.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.