• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

23.05.2022

20:00

SLATKIŠ BEZ GRIŽE SAVESTI! Štiti od UV zračenja, čuva srce i snižava pritisak!

Ljubav

SLATKIŠ BEZ GRIŽE SAVESTI! Štiti od UV zračenja, čuva srce i snižava pritisak!

Podeli vest

Ako vam se jede čokolada, nema razloga da vas grize savest. Dovoljno je da mlečnu zamenite crnom, a evo i zašto…

Za razliku od mlečne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udelom kakaa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino! Ovo su neke od njenih prednosti...

Lep ten

Ako želite da zaštite kožu od oštećenja sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” pokazalo je da osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava vlagu. Isto tako, čokoladom možete sprečiti pegavost uzrokovanu starenjem.

Foto: Shuterstock

Birajte crnu, a ne mlečnu čokoladu

Zdravo srce

Harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina, dok istovremeno povećava nivo dobrog holesterola (HDL-a).

Kad vam dignu pritisak

Čokolada može da snizi krvni pritisak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan efekat obaranja pritiska u poređenju s opsežnim dijetetskim merama koje su se pokazale delotvornim kod kardiovaskularnih problema.

Foto: Shutterstock

Što je čokolada tamnija, to je zdravija

U borbi protiv slobodnih radikala

Visok nivo antioksidansa polifenola, koji se nalazi u tamnoj čokoladi, smanjuje štetu koju čine  slobodni radikali u organizmu. Biohemičari s Londonskog Kings koledža utvrdili su da 17 čaša soka od pomoranzđe ima isti učinak na slobodne radikale kao 50 grama tamne čokolade.

Osim toga čokolada podiže raspoloženje, popravlja koncentraciju, smanjuje kašalj, čuva vid i spasava vas od grickalica. Pa, uživajte!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17