• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

27.06.2022

18:33

Ne pomaže SAMO JOGURT protiv OPEKOTINA! LAVANDA i MED kad preterate sa sunčanjem!

Ljubav

Ne pomaže SAMO JOGURT protiv OPEKOTINA! LAVANDA i MED kad preterate sa sunčanjem!

Podeli vest

Protiv neprijatnog i bolnog crvenila, koje uz to i svrbi, su odlični mirisna kupka od jabukovog sirćeta i eteričnih ulja, maske od hladnog jogurta i meda...

Ukoliko pocrvenite tokom sunčanja, najvažnije je da se sklonite sa sunca i držite podalje dok opekotine ne nestanu. Prvo se istuširajte ili okupajte u kadi s hladnijom vodom da izvučete vrućinu iz tela. Ako imate crvenilo svuda po telu, potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno. Možete kupiti gotov proizvod ili fino samleti šolju ovsa u aparatu za mlevenje hrane i dodati ga vodi.

U prohlađenu kupku možete da dodate i čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj. Njihovi aktivni sastojci će neutralizovati oštećenja i smiriti upaljenu kožu.

Foto: Shutterstock

U hladnu kupku dodajte čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj

Mirisna kupka i domaća krema

Sastojci: 250 g sode bikarbone, 12 kapi eteričnog ulja lavande; čašica masnijeg jogurta, 10 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema: U kupku dodajte sodu bikarbonu i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Rashladiće kožu i smiriti upalu. Nakon toga u čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande, lagano se namažite i isperite za 15-ak minuta.

Pomoći će i hladne kupke u koje možete da stavite deset kašika jabukovog sirćeta i osam kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ruzmarina.

Obloge i maske

Upotrebite i rashlađujuće, mirisne osobine nane da biste umirili crvenilo od sunca. Možete da napravite čaj od nane ili dodate dve kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smesu, natopite njome meku krpu i nežno kvasite mesto sa opekotinom.

Oblog možete da napravite i od mleka. Nakvasite peškir hladnim mlekom i stavite na opečeno područje. Hladnoća će umiriti crvenilo, a kiselina iz mleka blagotvorno će delovati na oporavak oštećene kože. Mleko možete da kombinujete i s medom koji zbog antiseptičkog delovanja smanjije napetost.

Maska od hladnog jogurta (ili kiselog mleka) i meda smiriće svrab i nastanak plikova. Možete je napraviti od 200 ml hladnog jogurta i dve velike kašike meda (oko 50 g); pomešajte sastoje i nanesete na bolno mesto. Probajte i smesu mlevenog ječma, kurkume i jogurta, upotrebljavajući jednake delove svakog od njih. Ovaj melem osim što umiruje i hidrira iritiranu kožu, ujedno samanjuje upalu.

Aloe vera i kantarion

Nakon kupki, obloga i/ili maski nanesite eterično ulje lavande, a jedna kap biće vam dovoljna za prilično veliku površinu kože. Ako ste samo blago pocrveneli, stavite hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem i poprskajte se po telu i licu. Osvežiće vas i dodatno smiriti crvenilo.

Foto: Shutterstock

Eterično ulje lavande smiruje upale

Pomoći će vam i aloe vera, tradicionalno sredstvo za zaceljivanje rana i saniranje opekotina, jer podsiče obnovu kože i pojačava njenu prirodnu vlažnost. Gel aloe vere nalazi se u unutrašnjem delu lista ove lekovite biljke, ako možete da je nabavite, što bi bilo najprirodnije rešenje. Ako kupujete gel, uverite se da je stoprocentno čista aloe vera. 

Foto: Shutterstock

Aloe vera zaceljuje rane i sanira opekotine

Ukoliko nemate ovu biljku, možete da iskoristite krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na izgorelu kožu. Na taj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da se što brže oporavi.

Vredi probati i kreme koje sadrže kantarion. Ova lekovita biljka ima antiseptička i svojstva umirenja bola, a vekovima se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako, međutim, uzimate ovu biljku oralno, morate se držati dalje od sunca, jer ona čini kožu osteljivom na UV zrake.

Iako većina opekotina uglavnom prolazi uz samopomoć iz frižidera, ponekad teže i učestalije opekotine dovode do oboljenja kože i preranog starenja, pogotovo ako ne reagujete na vreme i ne pomognete joj da se oporavi i obnovi. U takvim slučajevima potrebno je potražiti savet lekara.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija