• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

18.07.2022

14:23

Evo šta treba da znate ako planirate da ODLAŽETE MENSTRUALNI CIKLUS zbog letovanja!

Ljubav

Evo šta treba da znate ako planirate da ODLAŽETE MENSTRUALNI CIKLUS zbog letovanja!

Podeli vest

Ukoliko planirate letovanje, a ciklus vam se poklapa baš sa tim datumima, postoje načini kako da ga odložite

Ukoliko vam se odlazak na letovanje poklapa sa datumima kada očekujete menstrualni ciklus, postoji način da vam odmor ipak ne propadne.

Iz jedne privatne klinike daju savete kako možete odložiti ciklus, bez neželjenih posledica:

- Pomeranje ciklusa je moguće, i ukoliko se radi prema savetima lekara, posledica neće biti, ali ne treba to raditi često, nikada "na svoju ruku", već uvek nakon savetovanja sa ginekologom.​

Takva odluka svakako ne bi trebalo da bude redovna praksa, već da se koristi samo u izuzetnim situacijama. Terapija lekovima, koja je neophodna radi odlaganja ciklusa, može se dati samo zdravim pacijentkinjama, koje nisu trudne i nemaju hroničnih bolesti, povećan krvni pritisak, poremećaj koagulacije poput tromboze ili maligniteta.​

Postoje dva načina odlaganja menstrualnog ciklusa:​

Foto: Shutterstock

bolni ciklus

Odlaganje ciklusa kontraceptivnim pilulama je moguće ukoliko ih redovno koristite. Međutim, odlaganje ciklusa prilično zbunjuje organizam i trebalo bi da se koristi veoma retko. ​

Ukoliko pak ne koristite redovno kontraceptivne pilule, moguće je i tada odložiti ciklus, preparatima na bazi gestagena – progesteronom koji se i inače luči u drugoj fazi menstrualnog ciklusa.

Ovi lekovi se uključuju u drugoj fazi ciklusa, pre željenog odlaganja i uzimaju se dok god želi da se odloži ciklus, ali najduže dve nedelje. Nakon prekida terapije, u roku od nekoliko dana, doći će do krvarenja, koje može biti uobičajene količine, ali i nešto obilnije.​

Važno je napomenuti da te tablete nemaju kontraceptivno dejstvo i ne štite od neželjene trudnoće.

Još jednom napominjemo da je veoma bitno posavetovati se sa ginekologom, pre donošenja odluke o odlaganju ciklusa - savetuju iz ove klinike.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija