• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

01.08.2022

13:01

Da li je DOBRO biti PRIJATELJ svom DETETU? Psiholog razrešava dilemu!

Shutterstock

Ljubav

Da li je DOBRO biti PRIJATELJ svom DETETU? Psiholog razrešava dilemu!

Podeli vest

Prijateljstvo je ravnopravan odnos dveju strana, a roditelj i dete nisu i ne treba da budu ravnopravni, kaže psihoterapeut mr Anđela Zlatković...

Ukoliko se budete trudili da sa svojim detetom gradite drugarski odnos, vaš autoritet i kvalitet vaspitanja mogu da budu dovedeni u pitanje, smatra psihoterapeut mr Anđela Zlatković iz savetovališta "Vaš psiholog".

- Prijateljstvo je ravnopravan odnos dveju strana, a roditelj i dete nisu i ne treba da budu ravnopravni. Imajte na umu da vaše dete svoje prijatelje treba da nađe u svom socijalnom okruženju, među svojim vršnjacima. Vaša uloga ne podrazumeva i ulogu prijatelja. Dete uvek može naći oko sebe vršnjake sličnih interesovanja, ali ne može naći druge roditelje - sugeriše mr Zlatković.

Glas razuma

Ako ste možda vi ta osoba kojoj je potreban prijatelj, ne očekujte da vam to bude vaše dete, dodaje naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Prijateljski opomenite dete kad je to potrebno, nemojte mu biti saučesnik u nevolji

- Nemojte očekivati da će vaše dete, posebno ako je već adolescent, želeti da u subotu uveče s vama gleda film jer ste vi tako isplanirali i nemate šta drugo da radite. Nemojte očekivati ni da će radije ići sa vama na putovanje nego ostati samo kod kuće. Vaše dete i vi imate različite prioritete, različite stavove, interesovanja, različito viđenje vašeg odnosa i to je normalan deo odrastanja - kaže psihoterapeutkinja. Ona poručuje:

- Moglo bi se reći da je u redu da se postavite tako da dete vas doživljava kao prijatelja, ali kao onog odgovornog, pravog prijatelja koji je "glas razuma" i želi mu najbolje - kao prijatelja koji će ga opomenuti da je krajnje vreme da počne da piše seminarski rad, koji će ga upozoriti da će imati smanjenu ocenu iz vladanja ako opet pobegne sa časa, koji mu neće dozvoliti da sedne za volan ako je pio, a ne kao prijatelja koji je podrška i saučesnik u nevolji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 1 godinu

прво морам рећи једну констатацију,изузетно тачну.дакле када сам,некад давно,питао своју професорицу психологије и социологије на шта ди личило дете одгојено по свим вачим правилима и постулатима струке (незадовољан неким стварима које смо учили)жена ми је 'ладно одговорила НА ИДИОТА !!!и била је апсолутно у праву.РОДИТЕЉ СВОМ ДЕТЕТУ И ОБРНУТО НЕМОГУ БИТИ ПРИЈАТЕЉИ,УОСТАЛОМ КАО НИ БРАЋА И СЕСТРЕ,СУПРУЖНИЦИ,(У ОНОМ БУКВАЛНОМ СМИСЛУ КАКАВ ОВАЈ ПСИХОТЕРАПЕУТ ПОДРАЗУМЕВА)ЈЕР ЈЕ ЊИХОВ ЕМОЦИОНАЛНИ ОДНОС НА МНОГО МНОГО ВИШЕМ НИВОУ НЕГО ДНОС ПРИЈАТЕЉА

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija