• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.08.2022

13:21

DA LI STE ZNALI OVE ČINJENICE O SOLI? Utiče na krvni pritisak, a OVAKO možete smanjiti unos, BEZ promene ukusa!

Shutterstock

Ljubav

DA LI STE ZNALI OVE ČINJENICE O SOLI? Utiče na krvni pritisak, a OVAKO možete smanjiti unos, BEZ promene ukusa!

Podeli vest

Nutricionistkinja Kavita Devgan ističe da unos soli možete smanjiti većim unosom vode i hrane bogate kalijumom

Koliko puta ste probali hranu i rekli: "Nema dovoljno soli?" Ili je ispljunuli jer je bila preslana? To je onaj sastojak koji treba da bude tačan. Dakle, čak i ako mislite da znate sve što treba da znate o soli, razmislite ponovo.

Kavita Devgan, nutricionista, daje najvažnije informacije o ovoj namirnici.

Zašto je so važna?

Važnost soli u našoj ishrani se često pogrešno shvata. So je neophodna za zdravu, izbalansiranu ishranu jer aktivira naše moždane ćelije i održava varenje, reguliše ravnotežu vode u telu, održava funkcionisanje mišića i takođe je potrebna za sprovođenje nervnih impulsa.

Zašto treba da regulišete njegov unos?

Često se primećuje da izbacivanje viška natrijuma iz ishrane može biti veoma efikasno u kontroli krvnog pritiska. Ljudi kojima je savetovano da smanje natrijum u svojoj ishrani, da jednostavno pređu na so sa niskim sadržajem natrijuma, koja je posebno formulisana da obezbedi od 15 do 30 odsto manje natrijuma.

Drugo, visok krvni pritisak je kritičan faktor rizika, tako da je imperativ održavati nizak unos natrijuma.

Foto: Shutterstock

so

Pa, koliko nam treba?

Stručnjaci su jednoglasno preporučili da dnevni unos natrijuma bude oko 2.400 mg, što je jednako 5 grama soli (jedna kašičica). Ljudima koji žive u priobalnim pojasevima, u vrućim i vlažnim klimama i onima koji se znoje u teretanama, možda će trebati više, da nadoknade prekomerno znojenje. Međutim, neophodno je pridržavati se preporučenog dnevnog unosa natrijuma.

Napomena: osobama koje pate od krvnog pritiska, edema (oticanja delova tela), zatajenja jetre, zatajenja bubrega, kongestivne srčane insuficijencije, nefrotskog sindroma sa disfunkcijom bubrega i ciroze jetre, može se savetovati ishrana sa niskim sadržajem natrijuma.

Kako možete smanjiti natrijum?

Pijte više vode, jedite više hrane bogate kalijumom (da biste izbalansirali natrijum), dovoljno posolite bilo koje jelo i napravite salatu bez dodavanja soli.

Pažljivo pročitajte etikete; so je prisutna u gotovo svakoj hrani, od konzervirane hrane do kečapa i hleba. Izbegavajte hranu koja sadrži više od 0,6 grama natrijuma na 100 grama, prenosi femina.in.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija