• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

16.08.2022

13:02

KAKO SADITI JAGODE? Inženjer poljoprivrede otkriva šta treba da uradite ako odlučite da ih gajite u SAKSIJI!

Pexels

Ljubav

KAKO SADITI JAGODE? Inženjer poljoprivrede otkriva šta treba da uradite ako odlučite da ih gajite u SAKSIJI!

Podeli vest

Jagode pripadaju bobičastom voću, kao i aronija, malina, borovnica, a mogu se koristiti za pravljenje raznih džemova, slatkih proizvoda, sokova, kao i kolača. Sve je više onih koji se odlučuju za sadnju ovog voća u žardinjerama ili saksijama

Sadnja jagoda se obavlja u avgustu i početkom septembra, a mogu se saditi na otvorenom polju, u plastenicima ili u saksiji/žardinjeri, što je slučaj tokom poslednjih godina. 

- Sorte jagode se dele na rane, srednje rane, srednje kasne i kasne. Mogu davati plod jednom ili kao sorte "mesečarke" tokom celog leta pa do početka jeseni. Inače, sorte "mesečarke" se obično koriste za gajenje u saksiji - kaže Nikola Petrušić, inženjer poljoprivrede.

Foto: Shutterstock

Jagode

 

Neke od sorti jagoda koje su vrlo popularne su alba, kleri, čačanska rana, čačanska krupna, madlen, dora...

Uslovi za gajenje

- Jagode se gaje tamo gde ima dosta sunca, odnosno, zemljište ili saksija moraju biti izloženi suncu tokom dana - ističe Petrušić.

Zemljište u kome se gaji jagoda treba da bude rastresito, zato što jagoda ne trpi hladna i teška zemljišta. Voda ne treba da se zadržava previše u zoni korena jer onda kora počinje da truli, a pH vrednost zemlje treba da bude neutralna.

Razlika između šumskih i gajenih jagoda

Nikola Petrušić kaže da su gajene sorte namenski stvarane kako bi bile otpornije na uslove transporta, vremenske prilike i da bi se poboljšao kvalitet ploda, a sa druge strane šumske jagode su obično po veličini ploda manje, u zavisnosti gde rastu bolje podnose manjak sunčeve svetlosti ili padavnina.

Foto: Pexels

Kako treba saditi jagode

Postoje dva načina: sadnja jagoda na otvorenom i sadnja jagoda u saksiji.

Sadnja jagoda na otvorenom

Zemljište treba da je rastresito i pH neutralno. Može se vršiti u redovima gde je razmak između 70 cm a između biljaka u redu 20-25 cm. Živići koji se koriste za sadnju treba da imaju tri do četiri zdrava lista. Sadnju na polju je najbolje obaviti kada je oblačno kako ne bi došlo do opekotina na mladim biljkama. Nakon sadnje, jagoda se zaliva sa 0,5 do 1 litar vode.

Sadnja jagoda u saksiji

Jagode u saksiji treba saditi u zemljištu koje je isto rastresito i pH neutralno, a kako bi se dostigle potrebne karakteristike može se dodati i đubrivo kontrolisanog rastvaranja. 

Petrušić navodi da se jagode mogu saditi u saksijama, žardinjerama ili visećim saksijama, a uslovi nisu mnogo zahtevni:

- Potrebno je da posuda u kojoj će se gajiti jagode bude minimalno 30 centimetara u prečniku i 20 do 25 centimetara duboka sa rupicama na dnu kako bi oticao višak vode.- 

Foto: Pexels

Zaštita jagoda

Kao i ostalo voće i povrće, jagode napadaju paraziti. Konkretno, ovo voće napadaju puževi, ptice, biljne vaši. Ako se jagoda npr. gaji u visećoj saksiji, puževi neće predstavljati problem, a protiv ptica se mogu postaviti zaštitne mreže.
Saksije ili žardinjere je poželjno postaviti iznad tla, dakle na nekom postolju kako bi se zaštitila biljka od puževa.

- Za zaštitu od insekata se mogu koristiti insekticidi - kaže Petrušić i dodaje:

- Ako se npr. na listu pojavi belilo, to je znak da je biljka zaražena pepelnicom, te se u te svrhe koristi fungicid. -

Što se tiče pravljenja džemova, najbolje je izabrati srednje kasne ili kasne sočne sorte, kao i sorte sa većim prinosom poput čendler, redgontlet i red rik.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija