• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

24.08.2022

23:30

ZA SRCE, PROTIV INFEKCIJA... Evo KOLIKO ČESTO treba da vodite ljubav, kako biste POBOLJŠALI ZDRAVLJE!

Ljubav

ZA SRCE, PROTIV INFEKCIJA... Evo KOLIKO ČESTO treba da vodite ljubav, kako biste POBOLJŠALI ZDRAVLJE!

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da je primenjivanje intimnih odnosa jednom, do dva puta nedeljno, dovoljno za poboljšanje zdravlja

Svako ko želi da poboljša svoje zdravlje, mogao bi da se posveti akciji ispod čaršava, jer to ima mnogo prednosti, tvrde stručnjaci.

Dobra vest je da intimni odnosi jednom ili dva puta nedeljno, mogu pomoći u borbi protiv infekcija i drugih stanja.

Kej Velings, profesor seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekla je da je normalno da vaše zdravlje ne bude na vrhu liste kada su u pitanju intimni odnosi.

- Ali imunitet, kardiovaskularno zdravlje i depresija su samo neke od oblasti u kojima studije sugerišu da bi seksualna aktivnost mogla imati koristi - rekla je ona za Dejli mejl.

POMAŽE U BORBI PROTIV INFEKCIJA

Studija iz 2004. objavljena u časopisu "Psichological Reports", otkrila je da se snošaj jednom ili dva puta nedeljno povećava nivo imunoglobulina A. Ovo je deo odgovora antitela imunog sistema koji brani od infekcije.

Pored toga, časopis "Fertility and Sterility" je takođe otkrio da je intimna aktivnost, najmanje tri puta mesečno, povezana sa blažom infekcijom kovid 19.

Stručnjaci veruju da podstiče telo da se efikasnije nosi sa patogenima.

POMAŽE KOD ZAČEPLJENOG NOSA

Lekari koji su pisali u časopisu "Ear, Nose and Throat" prošle godine, otkrili su da je orgazam bio efikasan kao i sprej za nos.

Sve zavisi od toga koliko ste aktivni kada je u pitanju spuštanje ispod čaršava.

Oni koji su malo energičniji mogu klasifikovati "akciju" kao vežbu.

Ona se pokazala kao dekongestiv – jer porast telesne temperature opušta sluz, dok povećanje cirkulacije podstiče protok nazalnog sekreta.

Foto: Shutterstock

začepljen nos

ZDRAVLJE SRCA

Srce je najvažniji organ u telu i ključno je za zdravlje organizma.

Dobra vest je da redovno trčanje može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, loša vest je da deluje samo za muškarce.

Redovni odnosi smanjuju nivoe homocisteina, štetne hemikalije u krvi, koja može izazvati probleme sa srcem.

Smatra se da muškarci koji imaju više odnosa, takođe imaju bolju cirkulaciju i zdravije krvne sudove. Ovo je ključno za sprečavanje nakupljanja homocisteina.

Ali naučnici kažu da žene imaju mnogo manje koristi, jer uzbuđenje manje zavisi od zdravog protoka krvi, što je ključni faktor u održavanju homocisteina pod kontrolom.

Istraživači iz Nacionalnog odbrambenog medicinskog centra na Tajvanu, pratili su više od 2.000 muškaraca i žena, starosti od 20 do 59 godina.

Oni su analizirali uzorke krvi kako bi izmerili nivoe homocisteina i uporedili rezultate sa intimnom aktivnošću dobrovoljaca.

Rezultati su pokazali da su najmanji tragovi hemikalije pronađeni kod muškaraca koji su tvrdili da imaju odnose najmanje dva puta nedeljno, dok su najveća očitavanja pronađena kod onih koji su ograničeni na manje od jednom mesečno.

Ali kod žena nije bilo značajnih varijacija.

MENTALNO ZDRAVLJE

Studija objavljena u januaru ove godine u "The Journal of Sexual Medicine" pokazala je da su ljudi koji su održavali odnose tokom izolacije, bilo da su živeli sa svojim partnerom ili ne, imali 34 posto manje šanse da dožive depresiju od onih koji to nisu. 

Neki stručnjaci veruju da je "akcija" ključni barometar opšteg zdravlja i da o njemu lekari treba da razgovaraju sa svojim pacijentima, ali to se retko dešava.

Džefri Haket, urolog i profesor muškog zdravlja na Univerzitetu Aston rekao je:

- Kao doktor, rado pitate žene o njihovom menstrualnom ciklusu, ali intimna aktivnost je nešto o čemu retko razgovaramo. A problem je još gori kod muškaraca, ali saznanje da li muškarac ima redovnu erekciju govori mi mnogo o njegovom zdravlju.

Nemogućnost postizanja erekcije može imati mnogo uzroka, ali može biti rezultat blokiranih arterija koje snabdevaju penis, što zauzvrat može biti znak krznenih arterija na drugim mestima u telu.

Takođe, fizička sposobnost za odnose je takođe pokazatelj određenog nivoa kondicije.

- Procenjujemo da je 20 minuta intimne aktivnosti kod muškarca ekvivalentno hodanju od jedne milje, a to je razumna količina fizičkog napora, ako to radite dovoljno često - rekao je profesor Haket.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17