• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.09.2022

08:54

UKLONITE BAKTERIJE SA DUŠEKA! Rešite se mikroorganizama u par koraka!

Shutterstock

Ljubav

UKLONITE BAKTERIJE SA DUŠEKA! Rešite se mikroorganizama u par koraka!

Podeli vest

Koliko god vodili računa o higijeni, pojedini delovi nameštaja ostaju neočišćeni. Na krevetu provodimo dosta vremena, pa je veoma važno da ga redovno čistimo

Dušek je često pravo leglo grinja i bakterija i dubinsko čišćenje je neophodno jednom u 6 meseci, a po potrebi i mogućnosti i češće.

Na njemu se zadržavaju mikroogranizmi nevidljivi golim okom, koji mogu ugroziti naše zdravlje, s toga je neophodna redovna higijena koju ćete, kako savetuju stručnjaci za čišćenje doma, postići u par jednostavnih koraka.

Foto: pixabay

Dušek je pun mikroorganizama koji mogu narušiti naše zdravlje

Za ovaj proces potrebni su vam: soda bikarbona, vodonik peroksid, boca sa raspršivačem, krpe za čišćenje, gumene rukavice i usisivač. Da bi se otklonila površinska prljavština i dlačice koje se zadržavaju na dušeku, treba skloniti sve presvlake sa njega i temeljno usisati usisivačem prašinu i sve površinske nečistoće na njemu.

Obilno treba posuti dušek sodom bikarbonom, ukoliko je moguće na svim mestima, kako bi ona upila višak tečnosti i mirisa. Ovaj dodatak jelima se koristi često u domaćinstvu i po preporuci mnogih stručnjaka je izvrsno sredstvo koje uklanja nečistoće i neprijatne mirise. Kada je ona raspoređena ravnomerno po dušeku, treba da odstoji sat vremena, a onda  treba usisati temeljno celu površinu dušeka. Ovo se odnosi na dušeke koji ne zahtevaju neko posebno čišćenje.

Međutim, postoje i oni koji domaćicama zadaju glavobolju, a na kojima se stvaraju ili zadržavaju tvrdokorne mrlje. Za ovaj problem takođe postoji rešenje. U bocu sa raspršivačem treba pomešati  200 mililitara vodonik peroksida, 3 kašičice sode bikarbone i malu kašičicu tečnosti za suđe. Napravljenu smesu treba dobro protresti i njome poprskati  površinu i sve mrlje.

Za bolji efekat istrljati mesto na kojem se nalaze mrlje i prebrisati vlažnom čistom krpom dok se ne sklone uporne mrlje. Kada je proces gotov, stručnjaci savetuju da se dušek izloži suncu, ne samo da se osuši već i da se neutrališu bakterije i grinje koje se zadržavju na njemu, a one ne vole svež vazduh. Osim toga, nestaće i neprijatni mirisi.

Foto: Shutterstock

Soda bikarbona uspešno uklanja neprijatne mirise

Spavanje na istoj strani dušeka i u sličnom položaju moglo bi da dovede do njegovog preranog oštećenja, pa je neophodno ponekad okrenuti dušek na drugu stranu, kako bi on ostao što duže funkcionalan.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UKLANJA SVE NEČISTOĆE! Limun vraća sjaj rerni!
Ljubav

UKLANJA SVE NEČISTOĆE! Limun vraća sjaj rerni!

U današnje vreme postoje brojna sredstva za čišćenje doma, od onih preskupih, do onih jeftinijih. Neka su prilično efikasna, ali na duže staze mogu uticati na uništavanje sanitarija ili površina koje čistite. Zato je uvek bolje okrenuti se prirodnijim sredstvima

09.09.2022

19:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17