• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.09.2022

14:54

5 TERAPIJSKIH TEHNIKA KOJE SIGURNO FUNKCIONIŠU! Primena ovih metoda spasava SVAKU VEZU!

Shutterstock

Ljubav

5 TERAPIJSKIH TEHNIKA KOJE SIGURNO FUNKCIONIŠU! Primena ovih metoda spasava SVAKU VEZU!

Podeli vest

Izražavanje osećanja i razumevanje želja su samo neke od tehnika kojima ćete osigurati dugoročnost vaše veze

Snažne, ljubavne i zdrave veze zahtevaju mnogo rada. Naravno, volite se, poštujete i želite da provodite vreme zajedno, ali mnogo toga treba analizirati kada imate problema.

Biti otvoreni i iskreni jedni prema drugima, kao i korišćenje emocija kao istinske informacije za vođenje načina na koji funkcionišete zajedno, su važni alati u vezi.

1. Prekinite ciklus negativnosti.

Parovi često imaju problema, jer upadaju u ciklus koji na neki način rađa negativnost.

Na primer, žena može doći kući pod stresom i reći nešto oštro svom mužu. To ga dovodi u loše raspoloženje i ne želi da priča o svom danu. Žena se, zauzvrat, oseća neželjeno i dosadno i brine da ona i njen muž više ne mogu da nađu zajednički jezik.

Ali kada postanemo svesni takvog ciklusa, možemo ga prekinuti.

Na primer, možda žena može da dođe kući i ode u šetnju od 10 minuta, da obradi svoj dan, a ne da ispriča njenom mužu ono što se dogodilo u kancelariji. Ili, možda bi muž mogao da vežba da bude izuzetno empatičan, kada se njegova žena vrati kući, pošto je sada shvatio da je ovo teška tranzicija za nju i da joj je teško da se nosi sa stresom na poslu, dok pokušava da se opusti.

Identifikovanje ovog ciklusa je pola bitke za razumevanje sopstvenih problema u vezi.

2. Istražite osećanja svakog partnera.

Osim identifikacije negativnih ciklusa u vašoj vezi, kako biste pravilno ublažili i posredovali u narednim interakcijama, važno je istražiti osećanja svakog partnera u vezi sa tim ciklusom interakcije.

Sada, ovo može zvučati kao kliše termin, "istraživanje svojih osećanja", ali stvaranje pretpostavki o takvim osećanjima i ne pričanje o tome, samo se unosi u postojeći negativni ciklus koji ste praktikovali i koji vam stvara probleme.

Zajedno možete onda kao tim utvrditi šta je pošlo po zlu, gde i kako se svaka osoba osećala u svakom trenutku.

Foto: Shutterstock

veza

3. Razumeti sopstvene želje i potrebe.

Gotovo je nemoguće imati uspešan odnos sa drugom osobom, bez potpunog razumevanja sebe. Oba partnera uključena u vezu, moraju razumeti sopstvene želje i potrebe kao pojedinci.

Lako je uhvatiti se u "mi" mentalitet veze, ali činjenica je da smo mi sami naši nezavisni ljudi u svojoj srži.

Imamo individualizovana očekivanja, želje i fizičke i emocionalne potrebe. Razumevanje šta radi za vas na ovaj način, a zatim prenošenje ovih potreba svom partneru, je izuzetno zdrava praksa i može vam pomoći da bolje razumete jedno drugo, a samim tim i da se ophodite jedni prema drugima, na način koji promoviše poverenje i emocionalno vezivanje.

4. Budite podrška.

Sada je ovo malo teže u zavisnosti od toga šta je vaš partner identifikovao kao svoje lične želje i potrebe, ali stvari će ići lakše na duge staze, ako možete da prihvatite emocionalno iskustvo vašeg partnera i pružite mu podršku bez obzira na sve.

I u iskustvu i ponašanju, podržavajte ono što vaš partner želi i dajte sve od sebe da mu pomognete da to postigne, načinom na koji se ophodite prema njemu iz dana u dan. Volite i poštujete ovu osobu, pa zašto ne biste voleli i poštovali ono što im je potrebno da budu najbolja verzija sebe?

5. Izrazite svoja osećanja.

Da bi zaista promenili negativne cikluse koji postoje u vezi, oba partnera treba da nauče da izraze svoje želje i potrebe, na način koji njihov partner može da prihvati, i na način koji neće izazvati ekstremne emocije kod partnera.

Ovo može izgledati drugačije za različite parove, u zavisnosti od njihovih stilova interakcije, ali ovo može biti lekcija u učenju efikasnog komuniciranja.

Budite iskreni jedni prema drugima. Izrazite kako se osećate što je više moguće. Ne pravite pretpostavke. Posebno se trudite da zaista slušate šta vaš partner pokušava da kaže.

Emocije su kritični deo našeg identiteta i ličnosti i mogu i treba da se koriste kao informacije za donošenje informisanih odluka, navodi yourtango.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija