• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

21.09.2022

11:50

NE SMEM DA PLAČEM, OSEĆAM KAO DA ME JE NEKO POLIO BENZINOM I ZAPALIO! Ispovest devojčice koja je ALERGIČNA NA VODU!

Ljubav

NE SMEM DA PLAČEM, OSEĆAM KAO DA ME JE NEKO POLIO BENZINOM I ZAPALIO! Ispovest devojčice koja je ALERGIČNA NA VODU!

Podeli vest

Sejdi Tesmer (14) iz Misurija se bori sa retkom alergijom i to na vodu. Kupanje, znojenje, pa čak i plakanje za nju su pakleno bolni

Sejdi Tesmer jedna je od samo 100 ljudi koji imaju akvagenu urtikariju, alergiju na vodu. Dijagnoza joj je postavljena pre četiri meseca, a devojčica kaže da ne može da plače, da se tušira ​​ili čak da se znoji, a da joj koža ne preraste u bolne crvene pečate, uz osećaj kao da su "zapaljene".

Ona sada pokušava da izbegne da plače svaki put kada se tušira, jer voda iz njenih suza samo izaziva još koprivnjače.

Sejdi se ispisala sa časova fudbala i škole, jer su insistirali da radi časove fizičkog vaspitanja.

Ona ranije nije imala problema sa vodom i mnogo je volela plivanje, fudbal ili odlazak na plažu do kraja 2019.

Opisujući kako se oseća kada sada dodirne vodu, Sejdi je rekla:

- Povremeno mi se čini kao da me neko poliva benzinom, pa me zapali, plus me svrbi. Uvek dobijem reakciju kada se tuširam ili perem ruke, ili čak plačem ili se znojim. Toliko me boli da počnem da plačem, a to mi pogoršava situaciju, jer sam alergična na sopstvene suze, što me stresira. Trudim se da izbegnem da mi voda dođe na lice ili vrat, jer ne želim da uđem u anafilaktički šok. Imam EpiPens, ali to je zastrašujuće.

Kada je Sejdina koža prvi put počela da postaje crvena posle tuširanja, njena majka je mislila da je to zato što je voda prevruća i čak se našalila da je "možda alergična" na kupanje.

Amber Sali (37) je u maju 2022. odvela svoju ćerku kod dermatologa, u strahu da će se simptomi pogoršati.

Foto: Shutterstock

tuš

Na pregledu, lekari su koristili test vode, da bi dijagnostikovali retko stanje. Ovo uključuje nanošenje krpe navlažene vodom na sobnoj temperaturi na kožu, u trajanju od 20 minuta, da bi se videlo da li pacijent razvija osip.

Sejdina koža je iznenada reagovala osipom, u roku od samo 30 sekundi.

Kada joj je postavljena dijagnoza, Sejdi je rekla:

- Jednostavno nije izgledalo stvarno, nisam mislila da možete biti alergični na vodu. Da mi je neko rekao da jesu, pomislila bih da laže. Istuširala bih se da pokažem sebi da nije stvarno, i to me samo još više uznemiruje.

Sada su joj propisani antihistaminici i injekcije, kako bi se smanjili napadi izazvane vodom, ali nije jasno da li će stanje nestati kasnije u životu.

Zbog retkosti ovog stanja, malo se zna o tome kako ga je najbolje lečiti. Terapije obično uključuju antihistaminike, tretmane UV svetlom, steroidne kreme koje deluju kao barijera i kupanje u sodi bikarboni.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija