• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2022

08:11

KAKO DA POMOGNETE DETETU DA IZGRADI SAMOPOUZDANJE? Ne poredite ga sa  drugim mališanima

Pexels

Ljubav

KAKO DA POMOGNETE DETETU DA IZGRADI SAMOPOUZDANJE? Ne poredite ga sa drugim mališanima

Podeli vest

Ako imate đaka prvaka u kući, bez obzira na to da li imate i stariju decu, on prvi mesec u školi sigurno još prolazi kroz fazu prilagođavanja

U ovom periodu je, kako ističu psiholozi, veoma važno da pomognete svom mališanu da sve to prebrodi što lakše.

- Vama je potrebno strpljenje, a detetu da ga podržite i pomognete mu da se privikne na novi način života i obaveze. Nemaju sva deca iste želje i sklonosti, a da bi mali učenik sam razvio samopouzdanje, treba prvo da zavoli svoj karakter i da uoči vrline koje ga krase i razlikuju od druge dece - ističu stručnjaci.

Evo nekoliko smernica kako da pomognete detetu da što lakše izgradi samopouzdanje.

Ohrabrivanje 

Kad god možete, pohvalite dete i kažite mu: "Verujem u tebe". Da bi napredovalo i osetilo da razumete proces kroz koji prolazi, pre nego što postigne određene rezultate važno je ohrabrivanje. Deca često misle da roditelji vide samo rezultat i da su obaveze i zaduženja koje je imalo da bi dostiglo cilj male naspram vaših obaveza.

Foto: Pixabay

Učite od dece i pre škole 

Posvetite dovoljno vremena svojoj deci i pustite ih da samostalno rade i pre polaska u školu. Obećanja, nagrade i kazne ponekad nisu najbolje rešenje u vaspitanju, a o toj temi govorio je često i naš psihijatar i profesor dr Vladeta Jerotić. 

Jedan od problema koji generacijama zabrinjava roditelje jer često ne znaju kako sami da ga reše jeste šta činiti kad se dete valja po podu jer roditelji, na primer, neće da mu kupe igračku i zbog čega se pojedina deca ponašaju nemoguće i privlače pažnju kad dođu gosti.

- Detetu ne treba obećavati da će dobiti nešto ako niste baš potpuno sigurni u to. Dete to zapamti, a ako mu posle ne kupite, čak i ako je iz objektivnih razloga, nastane problem. Ali pravo pitanje i ono najvažnije jeste koliko vremena treba posvetiti detetu. Nije dobro ni preterano jer onda gubimo negde na drugoj strani. Nedovoljno, još gore. A ova deca koja privlače pažnju kad gosti dođu, pa to su ta deca kojom se roditelji ne bave dovoljno. I oni onda hoće da budu u centru pažnje i smetaju - ostalo je zabeleženo na jednom predavanju prof. Jerotića. 

A šta s decom koja se u bacaju po podu?

- Pustite ih da se malo valjaju, a onda, ako se može na neki način razgovarati, pokažite im da to nije način. Inače će dete to primenjivati neprekidno - rekao je dr Jerotić.

Nema poređenja 

Ne poredite dete ni sa kim! Ni sa starijom braćom i sestrama ni sa drugarima! Deca često poređenje shvataju negativno i doživljavaju kao da ih se roditelji stide i da žele da imaju neko drugo dete pored sebe. Reči odraslih deca često preozbiljno shvate što može da im naruši ionako krhko samopouzdanje

Podelite zaduženja

Uključite dete u svakodnevne kućne aktivnosti. Neka ima zadatak poput kupovine hleba, izbacivanja smeća, brisanja prašine. Dete na taj način razvija svest da radi nešto korisno za kuću što jača njegovu samostalnost. Kad god možete, na pitanje deteta o bilo kojoj temi odgovorite pitanjem: "Šta ti misliš o tome?" Tako budite njegovu moć rasuđivanja i kreativnost. 

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija