• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iće i piće

29.09.2022

14:11

KAKO DA IZABERETE VOĆE I POVRĆE? Korisni trikovi koji će vam pomoći da kupite najkvalitetnije i najukusnije plodove

Freepik.com

Ljubav

KAKO DA IZABERETE VOĆE I POVRĆE? Korisni trikovi koji će vam pomoći da kupite najkvalitetnije i najukusnije plodove

Podeli vest

Iskusne domaćice znaju dosta malih, ali veoma značajnih trikova kako da izaberu najbolje i najukusnije plodove voća i povrća. Ukoliko namirnice kupujete na pijaci, obavezno recite prodavcu da li želite zrelije ili mekše plodove, odnosno za koju namenu vam trebaju, a oni će vam rado pomoći u izboru

Ali ako kupovinu ponekad obavljate negde usput, dobro je da znate neke detalje koji će vam pomoći da izaberete najbolje namirnice, jer su upravo one presudne za ukus i kvalitet obroka koji pripremate.

Kada kupujete paradajz, važno je da imate u vidu da zreo, sočan, a samim tim i najukusniji plod treba da otpadne sa stabljike, a ne da bude ubran. Zato je najbolje da birate pojedinačne plodove paradajza, a ne one gde ih je više na jednoj grani, jer ta stabljika koja ih povezuje ukazuje da paradajz nije dovoljno zreo.

Možda niste znali da babura ima dva tipa ploda, koji se međusobno razlikuju po ukusu - mušku i žensku baburu. Ženska babura je slađa, prepoznaćete je po tome što je paprika kraća i zdepastija i ima tri izbočine na donjem delu, dok je muška babura izduženija i ima četiri izbočine.

Foto: Shutterstock

Krastavac

Najukusniji i najsočniji krastavac ima hrapavu koru. Nemojte birati krastavac koji ima visok sjaj ili je preterano uglačan. Obavezno proverite da li je čvrst, ako je omekšao, to znači da je počeo da vene i da je suv.

"Karavan zimnice" na Đermu

Ove sezone tradicionalni "Karavan zimnice" u organizaciji JKP "Beogradske pijace" prvi put će se organizovati 1. i 2. oktobra na pijaci Đeram. Posetioci će, baš kao i prethodnih godina, moći da uživaju u najlepšim i najkvalitetnijim džemovima, kompotima, ajvarima, turšijama, ali i da ih kupe direktno od proizvođača.

Kada kupujete jabuke, izaberite one koje nisu ujednačene. Jabuke ne treba da budu bez ijedne tačkice na sebi, savršenog oblika i uglačane. Obratite pažnju na njihovu koru oko peteljke, ona treba da bude malo braonkasta. To ukazuje da je dovoljno dozrela, a tada je i najukusnija.
Prilikom izbora šljiva opredelite se za one koje imaju ujednačenu boju i tanku kožicu, što je znak da su nedavno ubrane ili same otpale, jer šljivama koje dugo stoje koža zadeblja.

Limun kupujemo tokom cele godine, a limunada je savršen napitak, leti radi osveženja, a zimi radi imuniteta. Prilikom biranja gledajte da njegova kora bude glatka i što tanja, jer je to znak da je limun pun soka i zreo.

Foto: Shutterstock

Najzdravije i najkvalitetnije voće i povrće je ono koje je prirodno sazrelo, sveže ubrano i u najkraćem roku od branja dostupno za kupovinu. Upravo takve namirnice svakodnevno se mogu naći na beogradskim pijacama, koje jedine mogu da obezbede najkraći put od njive do trpeze. Plodove kupujete direktno od poljoprivrednih proizvođača, koji ih svakodnevno beru i potom plasiraju na pijacama. Pijaca je odlično mesto za nabavku i za one manje iskusne u izboru voća i povrća, jer prodavci uvek daju odlične savete šta je vaš najbolji izbor, u zavisnosti od toga da li ćete neko voće koristiti za konzumaciju, pripremu soka ili džema.

Za spremanje zimnica prodavci su za vas već razvrstali paprike, plave patlidžane, ljutice i imaju spreman i poneki savet kako da izvršite pripremu istih i dodate poneki tajni sastojak za što bolju turšiju ili ajvar, pindžur ili ljutenicu. Razne sorte imaju različite ukuse, a proizvođači će vam, osim saveta, često ponuditi da probate plod, jer je svima cilj da kupac bude zadovoljan i da se opet vrati.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija