• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.10.2022

17:52

KAKO TREBA ČUVATI BILJKE TOKOM ZIME? Poslušajte savete zlata vredne!

Shutterstock

Ljubav

KAKO TREBA ČUVATI BILJKE TOKOM ZIME? Poslušajte savete zlata vredne!

Podeli vest

Tokom zime biljke gotovo da i ne cvetaju, pa im je neophodna posebna nega. Profesionalni baštovani savetuju šta treba da uradite kako bi vaše cveće preživelo niske temperature

Na sobne biljke zimi mogu uticati faktori poput temperature koja se od jutra do večeri više puta može značajno promeniti. Takođe, suv vazduh, kratki dani i ograničeno svetlo, otežavaju preživljavanje kućnim biljkama. Omogućite im da napreduju posebnom brigom i pažnjom tokom hladnijih meseci.

PRILAGODITE RUTINU ZALIVANJA

Možda zvuči nelogično, ali briga o biljkama tokom zime podrazumeva manje zalivanja. Iako je tačno da je zimski vazduh suvlji, biljke sporije rastu tokom hladnog vremena. Neke čak i potpuno zaustave rast. Zbog toga im treba manje vode da bi ostale hidrirane, a preterivanje sa zalivanjem može da dovede do truljenja korena. Setite se da različite biljke imaju različite potrebe za vodom - kaktusima koji podnose suše i drugim sukulentima možda uopšte i nije potrebno zalivanje.

Površinski sloj zemlje će se brzo osušiti tokom zimskih meseci, ali to nije dobar pokazatelj da biljci treba voda. Stavite prst u zemlju i proverite da li je suva do oko 5cm ispod površine - tada je vreme da izvadite kanticu za zalivanje.

Savet: Koristite vodu koja je otprilike iste temperature kao i vazduh da bi ste izbegli šokiranje korena.

Foto: Shutterstock

Koristite vodu koja je otprilike iste temperature kao i vazduh

PROMENITE NIVO VLAŽNOSTI

Nizak nivo vlažnosti može biti najveća prepreka koju kućne biljke moraju da prebrode tokom zime. Nivo vlažnosti u zagrejanim domovima može da opadne do 10 ili 20 procenata zimi, a biljkama najviše odgovara nivo bliži 50 procenata. Ako imate osveživač u kući, premestite svoje biljke na mesto gde mogu da uživaju u njegovim pogodnostima. Ukoliko ga nemate, moraćete da povećate nivo vlažnosti na drugi način.

Počnite sa grupisanjem svojih biljaka. Biljke prirodno ispuštaju vodu preko svojih listova procesom transpiracije, tako da njihovo grupisanje može tu vlažnost da učini još korisnijom. Ako imate prostora u kupatilu ili kuhinji, to su najbolje prostorije za držanje veće količine biljaka jer najviše vlažnosti akumuliraju od tuša i ključale vode.

Još jedna dobra opcija je stari trik stavljanja biljaka na ili blizu tanjira sa vodom. Samo ne dozvolite biljakama da dugo budu u vodi. Podignite dno saksija iznad nivoa vode tako što ćete u vodu staviti kamenje - više od nivoa vode - i saksije staviti na kamenje.

Prskanje uglavnom čini da se baštovan oseća bolje, a ne biljka. Da bi biljke imala koristi od prskanja, morate ih prskati nekoliko puta na dan, jer će inače vrućina brzo učiniti da vlaga nestane. Ako imate samo nekoliko biljaka i mislite da imate vremena za nekoliko prskanja dnevno, probajte. Vodite računa jer tokom vlažnih leta, prskanje biljaka može dovesti do problema sa gljivicama. Tokom zime, to ne bi trebalo da bude problem.

OBRATITE PAŽNJU NA TEMPERATURU

Većini biljaka, kao i ljudima, prijatno je tokom dnevnih temperatura između 18 i 25 stepeni, a noćnih temperatura iznad 10. Da biste to obezbedili svojim biljakama, držite ih dalje i od promaje i od izvora toplote poput radijatora, rerni, kamina i elektronskih uređaja. Promene temperature mogu ubiti kućne biljke podjednako lako kao i dugi periodi vrućine ili hladnoće.

PRATITE SUNCE

Ne samo da ima manje dnevnog svetla tokom dana, nego i sunčevi zraci dolaze iz nižeg ugla. Možda ćete morati da premestite svoje kućne biljke na svetlije mesto ili čak obezbedite dodatno svetlo. Dobro mesto bi bio južno ili zapadno okrenut prozor koji ostaje osunčan tokom celog dana. Samo nemojte da ih pomerite toliko blizu ledenog prozora da osete promaju.

Savet: Okrećite saksije kada zalivate biljke. Ovo obezbeđuje da sve strane biljke dobijaju sunčevu svetlost i podjednako rastu, a ne da se neke grane istežu da dopru do svetla.

Foto: Shutterstock

STAVITE SVOJE KUĆNE BILJKE NA DIJETU

Pošto vaše biljke jedva i da rastu, nije im potrebno nikakvo đubrivo. Prehrana će im trenutno samo poremetiti prirodni ciklus, pa je ne praktikujte do ranog proleća. Kada ugledate znake novog rasta ili zelena boja već postojećih listova poprimi svežiji izgled, nastavite sa đubrivom da biste podstakli rast u novoj sezoni.

Pravilna briga o biljkama poslužiće da svojim kućnim biljkama date osnove za opstanak tokom zime. Ipak, ne preterujte sa brigom jer to može da im škodi. Pazite na rane znake problema, koji i dalje mogu da uključuju insekte štetočine, čak i zimi. Ipak, sačekajte da se nastavi sezona rasta pre nego što ih presadite ili počnete da ih orezujete. Razmišljajte o zimi kao o sezoni mirovanja za vaše kućne biljke i dopustite im da se odmore.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija