• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

31.10.2022

20:00

Melanom, TAMNA strana SUNČANJA! Dermatolozi otkrivaju kakva vrsta UV ZRAKA je NAJOPASNIJA!

Ljubav

Melanom, TAMNA strana SUNČANJA! Dermatolozi otkrivaju kakva vrsta UV ZRAKA je NAJOPASNIJA!

Podeli vest

U borbi protiv ovog zloćudnog tumora, saglasni su i dermatolozi i pacijenti, prevencija i redovni pregledi su najvažniji...

Da vam je do pre 6,7 godina u Srbiji dijagnostikovan metastatski melanom (najopasniji obliik raka kože u četvrtom stadijumu), bili biste takoreći otpisani. Danas je zahvaljujući novim, adjuvantnim terapijama vek ovih pacijenata produžen, ali se Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) zalaže za to da lekovi budu dostupni i obolelima u trećem stadijumu, kao i da se solarijumi zabrane za sve, a ne samo za maloletne osobe. U borbi protiv ovog zloćudnog tumora, saglasni su i dermatolozi i pacijenti, prevencija i redovni pregledi su najvažniji.

Foto: Shutterstock

Svaka promena u izgledu mladeža je razlog da odmah posetite dermatologa

Evropski standard

- Novi lekovi (adjuvantna terapija) su veoma efikasni u četvrtom stadijumu bolesti kod već razvijenih metastaza u udaljenim organima i oni se po analogiji, što se inače u onkologiji vrlo često radi, daju i preventivno. Kada se daju preventivno, tokom godinu dana, rizik za razvoj metastaza se smanjuje za 50 odsto. Ova trapija se od 2018. u Evropi koristi u lečenju pacijenata kojima su uklonjene metastaze u limfnim čvorovima (treći stadijum) i reč je o ljudima koji nemaju nigde bolest, ali se prate, jer imaju visok rizik da se bolest vrati. To je standard koji potreban i našim pacijentima – smatra prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog i predsednik savetodavnog odbora UPOOM-a.

Samo sa zaštitom

Svaka promena u izgledu mladeža, poput nepravilnih ivica ili boje, je razlog da odmah posetite dermatologa, a da sebe uopšte ne biste izlagali riziku izbegavajte solarijum i sunčanje bez zaštite kada je UV indeks zračenja veći od tri.

Foto: Shutterstock

Solarijum je odgovoran za 76 odsto melanoma kod žena mlađih od 29 godina

- Dermatolozi i pacijenati oboleli od melanoma su apsolutno protiv izlaganja kože veštačkim UV zracima, jer brojne studije govore da je solarijum odgovoran za 76 odsto melanoma kod žena mlađih od 29 godina. To ne znači da osobe koje imaju tamniju boju kože ili koje teže pocrvene mogu da idu u solarijum. Naprotiv, možda baš one imaju veći rizik, jer ljudi koji lako pocrvene i ne mogu da pocrne često ne posećuju solarijum. I ne samo solarijum, opasno je svako izlaganje kože sunčevom zračenju tokom letnjih meseci, ali i s proleća i jeseni kada naša koža pocrveni ili pocrni, jer je to dokaz da je oštećena – opominje prof. dr Željko Mijušković, dermatovenerolog i član savetodavnog odbora UPOOM-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17