• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.11.2022

16:40

NAPRAVITE DOMAĆU KREMU OD NEVENA! Sačuvajte kožu od hladnog vremena!

Ljubav

NAPRAVITE DOMAĆU KREMU OD NEVENA! Sačuvajte kožu od hladnog vremena!

Podeli vest

Nevenovu mast koristile su naše bake, a tada su je pravile od sušenih latica i svinjske masti, te su je koristile za negu kože tela i proširenih vena

Mi vam ipak donosimo nešto moderniji recept čiji je glavni sastojak nevenovo ulje.

Sastojci:

120 g ulja nevena (macerat/infuzija nevena u hladno presovanom ulju)

15 g pčelinjeg voska (organskog porekla)
20 – 30 kapi eteričnog ulja lavande (prema izboru)
posudice za čuvanje

Kako napraviti biljno ulje?

Nevenovu mast dobićete zagrevanjem sastojaka dok se vosak ne otopi, kako biste onda smesu mogli da prelijete u posudice za čuvanje.

Foto: Shutterstock

Krema od nevena

Priprema:

Šerpu srednje veličine stavite na šporet i u nju sipajte vodu i počnite da je zagrevate. U vodu zatim stavite čistu posudu u koju ćete sipati nevenovo ulje.

Ulje zagrevajte na najnižoj temperaturi ili gasu kako mu ne biste toplotom uništili lekovita svojstva.

U zagrejano ulje dodajte pčelinji vosak i mešajte dok se vosak potpuno ne istopi.

Kada je vosak otopljen i povezan s uljem, skolite posudu iz šerpe. Ako želite, u rastvor dodajte eterično ulje i zatim sipajte smesu u posudice za čuvanje.

Nevenovu mast možete koristiti za negu kože celog tela, a odlična je posebno zimi za ispucale usnice kojima je potrebna dodatna nega. Mast možete čuvati u više manjih posudica koje stanu u torbicu i koristiti za negu suve kože ruku ili poput melema za usne jer će vam uvek biti pri ruci.

Takođe, ova mast podstiče regeneraciju kože, a njeno umirujuće delovanje pomoći će kod brojnih iritacija, alergija i kao zadnji spas za suvu kožu koja se ljušti.

Sastojke koji se koriste za pripremu ove masti možete kupiti u biljnim apotekama ili specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija