• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

09.11.2022

18:58

ŠTA JE MNOGO ŠEĆERA? Nutricionistkinja otkriva KOLIKO grama je u redu da unosite - iznenadićete se!

Shutterstock

Ljubav

ŠTA JE MNOGO ŠEĆERA? Nutricionistkinja otkriva KOLIKO grama je u redu da unosite - iznenadićete se!

Podeli vest

Na svakom proizvodu stoji deklaracija, koja pokazuje koliko taj proizvod sadrži šećera, a sve preko 15g, na 100g proizvoda je zabrinjavajuće

S godinama je nauka poprilično napredovala, pa su rezultati istraživanja do kojih se došlo, mnoge ostavili u neverici. 

Ranije se verovalo da su masti zaslužne za prekomernu kilažu i gojaznost, međutim, pokazalo se da su ipak šećeri ti koji prave veći problem.

Iako svi nutricionisti aludiraju na umerenost i pravilno kombinovanje namirnica, takođe spominju i kalorijski deficit, koji se najčešće postiže izbacivanjem ili makar smanjivanjem unosa šećera.

Koji je zapravo dozvoljeni limit kada je unos šećera u pitanju, otkriva nutricionistkinja Marija Đurković:

Foto: Pixabay

šećer

- Da li je šest kašičica šećera, koliko sadrži jedna mala limenka nekog gaziranog soka, mnogo? O, da, to je oko 30g šećera i previše je za jedan proizvod.

A pošto smo do sada naučili da je najvažnija stvar u kupovini, čitanje sastava proizvoda i deklaracije, verujem da će vam koristiti i ovo "nutricionistički precizno" definisanje odrednica kao što su nizak, srednji i visok sadržaj šećera - navodi Marija.


Evo šta znači kada nutricionista kaže da neki proizvod ima visok sadržaj šećera:

Nizak

Manje od 5 grama

Srednji

Od 5 g do 15 grama

Visoki

Više od 15 grama

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija