• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.11.2022

08:38

NIJE SAMO GUBITAK KOSE! Ovo su najčešći neželjeni efekti HEMOTERAPIJE - neki su prolazni, ali neki i TRAJNI!

Ljubav

NIJE SAMO GUBITAK KOSE! Ovo su najčešći neželjeni efekti HEMOTERAPIJE - neki su prolazni, ali neki i TRAJNI!

Podeli vest

Od depresije, preko afti, slabljenja srca i mučnine, postoji još mnogo posledica sa kojima se ljudi na hemoterapiji suočavaju

Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović, pobedila je opaku bolest - multipli mijelom, rak koštane srži, a sada kroz mnogobrojne zdravstvene savete, pomaže ljudima da unaprede svoj život.

Pored mnogobrojnih recepata i saveta, takođe otkriva i kakve su posledice samog lečenja:

- Kao što i sami znate, hemoterapija pored uništavanja kancerogenih ćelija, ubija i naše potpuno zdrave ćelije.

Dobro je biti unapred upoznat sa neželjenim efektima, a koliko će oni biti izraženi zavisi od našeg imuniteta, godina, kao i tipa hemoterapije. Neke posledice brzo nestaju, druge ostaju duže prisutne, a neke čak budu i trajne.

Svakako je bitno da se obratite svom doktoru kada osetite neku od neželjenih dejstava terapija, kako bi bili upućeni i pratili vaše stanje - navodi Nastasja i otkriva koji su to neželjeni efekti:

1. "Hemo mozak" ili "magla mozga"

Javlja se problem sa pamćenjem i koncentracijom, kao i "magla" pri sećanju na neke situacije. Ovo može dodatno doprineti stresu i anksioznosti tokom lečenja.

2. Depresija

Hemoterapija i neželjeni efekti predstavljaju dodatan stres u svakodnevnom životu, koji može dovesti do depresije. Ukoliko vidite da ne možete da se izborite sami, uključite članove porodice ili stručnu pomoć.

3. Gubitak kose

Ovo je jedan od najpoznatijih i najčešćih neželjenih efekata i može da bude stresno, pogotovo za žene, ali treba razmišljati na pozitivan način i podsećati se da je ovo jedan od privremenih posledica, jer će kosa ponovo porasti nakon lečenja, gušća i jača nego ikada.

4. Afte i rane u usnoj duplji

Unutrašnjost obraza, jezik, desni i grlo budu najčešće zahvaćeni. Prevencija je sporo žvakanje hrane i izbegavanje tvrde i hrskave hrane, koja dodatno može oštetiti slabu sluzokožu. Za rane koristiti preparate koji se mogu naći u apotekama. 

5. Valunzi i menopauza

Hemoterapija može poremetiti menstrualni ciklus, izazvati pojavu "vrućih talasa" i rane menopauze.

6. Slabije srce

Hemoterapija može oslabiti mišić srca, pogotovo ako pre lečenja već postoje neka oštećenja na srcu i kardiovaskularni problemi.

Foto: Printscreen/pixabay

srce

7. "Pad" krvne slike

Hemoterapija utiče negativno na sposobnost tela da proizvodi crvena i bela krvna zrnca i krvne pločice. Oslabljena krvna slika dovodi do dodatnih raznih neželjenih reakcija organizma.

8. Mučnina i povraćanje

Unošenjem manjih i laganijih porcija, kao i nezačinjene, nemasne i prerađene hrane, može pomoći u regulaciji mučnine i povraćanja,

9. Nedostatak apetita

Vrlo česta pojava, koja je za ovo stanje normalna, ne treba se siliti i jesti, kada organizam bude spreman, uneće hranu. Bazirati se na unosu tečnosti, prvenstveno vode, biljnih čajeva i sveže ceđenih sokova od voća i povrća. 

10. Ispucali i oštećeni nokti braon boje i nokti koji otpadaju na rukama i nogama

Takođe posledica koja nije trajna.

11. Se*sualna disfunkcija

Smanjen libido je normalna pojava tokom lečenja, naročito ako su ostali neželjeni efekti hemoterapije veoma izraženi. Ovo je samo privremeno stanje organizma. 

12. Osetljivost kože

Uglavnom je u pitanju iritirana i suva koža. Potrebno je koristiti prirodna ulja, meleme i prirodnu kozmetiku, bez toksina za oporavak i hidraciju kože. 

Foto: Shutterstock

suva koža

13. Otečena stopala i ruke

Najčešće je znak preopterećenih bubrega.

14. Slaba koordinacija i mišićni umor

Može doći i do slabije ravnoteže motoričkih funkcija. 

15. Osteoporoza

Gubitak koštane mase je dugotrajnija posledica, pogotovo kod starijih žena. Može se pomoći izbalansiranom ishranom bogatom kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminima D, K, A i C. 

16. Promena boje urina

Javlja se kod određenih vrsta hemoterapija.

17. Neredovno mokrenje

Uglavnom je znak da sa bubrezima nešto nije u redu. 

18. Konstipacija i dijareja

Od kojih dodatne posledice mogu biti opšta slabost i gubitak telesne mase.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija