• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.11.2022

17:16

SA 20 GODINA JE IMALA MOŽDANI UDAR! Čuvena glumica (38) otkrila KOJI je bio PRVI signal da nešto nije u redu!

Instagram/plazadeaubrey

Ljubav

SA 20 GODINA JE IMALA MOŽDANI UDAR! Čuvena glumica (38) otkrila KOJI je bio PRVI signal da nešto nije u redu!

Podeli vest

Glumica Obri Plaza se kada je imala 20 godina onesvestila, a potom je čula zaista glasan zvuk, ubrzo potom nije mogla ni da priča i znala je da nešto ozbiljno nije u redu

Glumica Obri Plaza sada ima 38 godina, ali još uvek nije zaboravila taj zastrašujući dan kada je imala moždani udar.

Plazin moždani udar se dogodio bez upozorenja.

Sa 20 godina, Plaza je bila student filma na Univerzitetu u Njujorku, živeći u Astoriji, Kvins. Dan njenog moždanog udara počeo je kao i svaki drugi, kaže ona.

- Išla sam u stan svog prijatelja na ručak - počela je intervju 2017. sa producentkinjom En Mari Baldonado.

- To je zaista tipična priča o moždanom udaru u kojoj se to dogodilo usred rečenice niotkuda. Mislim da nisam ni skinula jaknu. Ušla sam u stan. Pričala sam svojim prijateljima o Hilari Daf i koncertu na koji sam prethodne noći vodila svoju mlađu sestru.

Navikli na Plazin mračni smisao za humor, njeni prijatelji nisu prepoznali ovu epizodu kao strašnu medicinsku pretnju.

- Mislili su da se šalim... Uvek sam radila nešto glupo, ali su posle nekoliko minuta, znate, stalno govorili, "Hoćete da pozovemo hitnu pomoć?" Bila sam dovoljno svesna da odmahnem glavom - prisetila se.

- Samo sam odmahivala glavom, jer sam znala da nešto zaista nije u redu - dodala je.

 

Ovako je znala da nešto ozbiljno nije u redu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, najčešći simptomi moždanog udara uključuju iznenadnu slabost u licu, ruci ili nozi, oštećen vid, nemogućnost hodanja, vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže i jaku glavobolju. Iznenadna konfuzija i poteškoće u govoru, dva od prvih simptoma koje je Plaza doživela, takođe se nalaze na vrhu te liste.

- Na trenutak sam se onesvestila. A onda se sećam da sam čula zaista glasan zvuk - rekla je Plaza, prisećajući se trenutka kada je znala da nešto nije u redu.

- Nisam mogla da pričam, jer je krvni ugrušak bio u jezičkom centru mog mozga. Tako da sam odmah imala ekspresivnu afaziju, što znači da ako pričaš sa mnom, mogla bih da razumem šta govoriš u svom umu i razumem kako da odgovorim. Ali nisam mogla to da izvedem. Nisam mogla da pričam - rekla je ona.

 

Bolničari i lekari su skoro odbacili njene simptome.

Plaza kaže da je njen moždani udar trajao samo nekoliko minuta, a njen nedostatak jasnih simptoma zbunio je bolničare i doktore koji su joj pritekli u pomoć.

- Dakle, ono što se dogodilo jeste da su došli bolničari, a oni takođe pošto sam bila toliko mlada, nisu pretpostavili da sam imala moždani udar. Mislili su da sam dehidrirala. I stvarno mislim da su mislili da sam na drogama, jer su me stalno pitali da li sam uzimala drogu, a nisam. Nisam baš ništa unela u svoje telo tog dana osim kontracepcije, koja je na kraju možda bila uzrok moždanog udara - objasnila je ona.

Međutim, Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu u Kvinsu, gde je, posle dugog čekanja, konačno zbrinuta.

- Sedela sam u hitnoj pomoći oko dva sata pre nego što me je doktor pregledao, jer sam fizički izgledala dobro. Ali nisam mogla da pričam i bila sam zbunjena. Nisam mogla ni da pišem. I tako me je doktor konačno pregledao i čini mi se da me je zamolila da stavim desnu ruku na levo koleno. Nisam to mogla. Bila sam zbunjena oko desne i leve strane. I mislim da su tada svi shvatili, oh, kao, imala je moždani udar - rekla je Plaza.

Relativno brzo se oporavila, a to pripisuje njenoj mladosti.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija