• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2022

18:29

PRIRODNA sredstva za ISPIRANJE GRLA! Sve što vam je potrebno su VRUĆA voda i NEKOLIKO sastojaka!

Shutterstock

Ljubav

PRIRODNA sredstva za ISPIRANJE GRLA! Sve što vam je potrebno su VRUĆA voda i NEKOLIKO sastojaka!

Podeli vest

Protiv bola u grlu, virusa prehlade, gorušice, za dezinfekciju... koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna

Kao i većina tehnika lečenja kod kuće, ispiranje grla ima dugu tradiciju, zabeleženu još u starim knjigama indijske medicine poznate kao ajurveda. Ispiranje nije korisno samo zbog osvežavanja neprijatnog zadaha, već je efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Bol u grlu

Za brzo i efikasno olakšanje bola u grlu (virusnog ili bakterijskog porekla) ne postoji ništa što bi nadmašilo slanu vodu. So deluje kao blagi antiseptik i takođe izvlači vodu iz sluzokože u grlu, što pomaže u otklanjanu šlajma. Rastvorite pola kašičice soli u šolju tople vode (koristite najtopliju koju možete da podebnesete), isperite grlo i ispljunite. Ako pomaže, ponavljate to svakog sata.

Foto: Shutterstock

Bol u grlu otklanja vruća, slana voda

Pravila za ispiranje grla

* Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje

* Koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna

* Nemojte gutati rastvor, ispljunite ga 

Za pikantnije sredstvo za ispiranje grla dodajte 10-20kapi tabasko sosa šolji vode. Tabasko je napravljen od paprika tako da deluje kao kapsaisin, a ima i antivirusna svojstva. Nemojte gutati ovaj rastvor, jer može da iziritira želudac.

Umesto toga možete ispirati grlo rastvorom sode bikarbone, napravljenim od pola kašičice bikarbonata i šolje tople vode, koje će umiriti zapaljenje.

Foto: Shutterstock

Đumbir, limun i med ublažavaju upale

Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiflamatorne osobine, dok med oblaže grlo i takođe deluje antibakterijski.

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu – jednostavno stavite četvrtinu kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se isperu i neutrališu kiseline u grlu, ublažavajući osećaj peckanja i brzo umirujući iritiranu sluzokožu. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

Foto: Freepik.com

Za dezinfekciju probajte karanfilić

Dezinfekcija

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da pranjem zuba i korišćenjem konca ne možete da držite bakterije pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolju vruće vode i ispirajte po potrebi.

Limun i voda

Kada je u pitanju bol, umesto slane vode možete upotrebiti mešavinu limunovog soka i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla i stvara za viruse i bakterije neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.

Foto: Pixabay

Kada osetite da vas "hvata" prehlada probajte rastvor ehinacee

Protiv virusa prehlade

Sledeći put kada osetite da vas "hvata" prehlada probajte rastvor ehinacee, ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tikture eninacee u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija