• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.12.2022

11:42

KADA SE JEDE VOĆE? Isključivo na PRAZAN STOMAK ili nakon obroka? Nutricionistkinja rešava dilemu!

Ljubav

KADA SE JEDE VOĆE? Isključivo na PRAZAN STOMAK ili nakon obroka? Nutricionistkinja rešava dilemu!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nada Vogt otkrila je da voće ne morate da jedete samo na prazan stomak, već kad vam to odgovara

Reklo bi se da je ranije ishrana bila veoma jednostavna i da nisu postojala razna pravila koja se javljaju u poslednje vreme.

Međutim, tanka je razlika između pravila i dezinformacija, o čemu govori i nutricionistkinja Nada Vogt. Ona je ovaj put razjasnila dilemu kada je unos voća u pitanju: 

- Da li ste nekada čuli da bi voće trebalo jesti na prazan stomak, umesto nakon jela, kako ne bi dolazilo do truljenja istog u stomaku?

Hajde da objasnimo zašto to fiziološki gledano nije tačno. 

Foto: Shutterstock

devojka i voće

Truljenje je fermentacija i za taj proces su nam potrebne dve stvari, mikrobi i vreme. U samom želucu nemamo bakterije, jer je i sama sredina kisela. Zapravo, u našem želucu se nalazi jako malo mikroba, to je delić onoga što preživi u debelom crevu, gde se dešava stvarno fermentacija, koja je svakako dobra stvar. Sam sadržaj u želucu se zadržava u proseku 20 minuta, pa do recimo 2h kod nekih obimnijih obroka - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Ako ste nekada pokušali da kod kuće napravite turšiju, kisele krastavce, kimči, šta god, znate i sami da dve sata nije ni približno dovoljno za pravljenje istog. Tako da kada sledeći put naiđete na informaciju da voće treba da jedete samo na prazan stomak ili nikako nakon obroka, samo zanemarite, jer sada znate da to više nema nikakvog smisla - završava Nada.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija