• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2023

10:26

DECA INTELIGENCIJU NASLEĐUJU OD MAJKE! Ali otac najviše utiče na to da li će dete biti...

Shutterstock

Ljubav

DECA INTELIGENCIJU NASLEĐUJU OD MAJKE! Ali otac najviše utiče na to da li će dete biti...

Podeli vest

Genetičari tvrde da deca inteligenciju nasleđuju od majke, ali otac najviše utiče na to da li će dete biti muško ili žensko!

- Ako tata ikad bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Muškarci su jedini odgovorni za određivanje biološkog pola deteta - rekla je genetičarka Dana Breset, a prenosi "Femili edukejšen".

Osim pola, od oca deca nasleđuju visinu, ali i eventualne probleme s mentalnim zdravljem.

- Fizički izgled deteta često je bliži očevim nego majčinim genima. Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine deteta, ali i dokazi koji govore da tatini geni imaju veću ulogu u tome koliko će dete biti visoko - dodaje dr Brest.

Foto: Shutterstock

Deca

Ona je ukazala da na osnovu istraživanja upravo očevi mogu svojoj deci da prenesu mutirane gene koji izazivaju mentalne bolesti ili neke druge probleme sa mentalnim zdravljem.

- Najčešće je reč o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj. Studije su pokazale i da deca čiji su očevi stariji od 45 godina u trenutku njihovog rođenja imaju veću verovatnoću da će imati poteškoće u učenju, ali i sklonost ka depresiji ili anksioznosti - objasnila je dr Brest.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 1 godinu

Tacnije kako se inteligencija prenosi preko X hromozoma, kako sinovi dobijaju jedini X hromozom od majke moze se zakljuciti da sinovi inteligenciju nasledjuju direktno od majker. Sto se tice mladih dama, one dobijaju po jedan X hromozom od oba roditelja pa samim time nasledjuju inteligenciju od oba rdoitelja.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija