• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.01.2023

14:15

MISLITE DA IMATE PROBLEM SA HORMONIMA? Ovo su 4 sigurna ZNAKA da je TAKO

Ljubav

MISLITE DA IMATE PROBLEM SA HORMONIMA? Ovo su 4 sigurna ZNAKA da je TAKO

Podeli vest

Ako nema dovoljno nekog konkretnog hormona ili ga ima previše, dolazi do neravnoteže. Lekari kažu da bolovi pred mensturaciju, umor, slaba želja za intimnim odnosima i višak kilograma sigurno ukazuju na poremećaj

Hormoni su važan element zdravlja, a mnogi im ne poklanjaju dovoljno pažnje i često nesvesno ugroze njihovu ravnotežu.

Foto: Freepik.com

Oni imaju ulogu hemijskih 'poruka' koje aktiviraju ili usporavaju različite organe i vitalne procese u telu. To uključuje krvni pritisak, rast i razvoj, plodnost, metabolizam. Hormoni utiču na naše raspoloženje, san i polni nagon.

Posledice neravnoteže hormona mogu biti dijabetes, hipertiroidizam, policistični jajnici i tome slično. Lekari kažu da ovi znaci sigurno ukazuju na poremećaj:

1. Jaki bolovi pred menstruaciju

Ako redovno patite od predmenstrualnog sindroma (PMS), niste jedini. Oko 75 odsto žena oseća tegobe koje on uključuje – nadutost, osetljivost grudi, razdražljivost. Tu su i glavobolje i česte promene raspoloženja. Međutim, nešto manje od pet odsto žena pati od teškog oblika PMS.

- Neke žene sa visokim estrogenom, u poređenju sa progesteronom, imaju veoma jake tegobe pred menstruaciju - objašnjava dr Ejmi Kilen.

- One su posebno razdražljive i anksiozne. Kad je estrogen visok, imaju jače bolove i obilnije krvarenje - prema njenim rečima, lekar će odlučiti da je potrebno otpočeti progesteronsku terapiju kako bi im se poboljšao kvalitet života.

2. Umor i manjak motivacije

Foto: www.pexels.com

Mnoge žene budu umorne prvih par dana menstruacije, ali ako ste stalno bez energije, to može biti znak hormonalnog disbalansa. Ako je štitna žlezda suviše aktivna ili neaktivna, i jedno i drugo može izazivati stalni umor.

Tiroida je odgovorna za otpuštanje hormona koji kontrolišu metabolizam, pa samim tim i na nivo energije u telu. Ako ona ne funkcioniše kako treba, otud i umor i manjak energije.

- Više različitih hormonalnih problema može da izazove umor i bezvoljnost, pa je važno obaviti analize pre nego što se počne s bilo kakvom terapijom. Uz slabu štitnu žlezdu, i nizak nivo testosterona može dovesti do sličnih problema. Tek kad se utvrdi uzrok, može se primeniti i adekvatna terapija. Uz nju je potrebna i promena životnog stila -  kaže dr Kilen.

3. Slaba želja za intimnim odnosima

Kad dođe do opadanja polne želje, najčešće je uzrok promena u nivou hormona. Simptomi seksualne disfunkcije vezane za hormonalni disbalans su i neplodnost, problemi sa začećem, erektilna disfunkcija i bol tokom odnosa.

- Nizak testosteron izaziva pad libida i kod muškaraca i kod žena. Ako je on uzrok, najbolje je prvo pokušati sa prirodnim načinima da se podigne. To su, na primer, duže i kvalitetnije spavanje, smanjenje stresa, ali i vežbe s tegovima kao i topljenje masnih naslaga sa stomaka - rekla je dr Kilen.

4. Višak kilograma

Foto: Shutterstock

Ako ste počeli da se gojite, a nema nekog očiglednog razloga, moguće je da je uzrok neravnoteža hormona.

- Slab rad štitne žlezde, nizak testosteron, ali i nizak estrogen mogu da se pokažu na telu u vidu stomačića i masnih naslaga - zaključila je dr Kilen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija