• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.01.2023

14:34

HEJLI BIBER JE PREŽIVELA MINI MOŽDANI UDAR! Simptomi su isti - slabost, paraliza, a razlika je samo u jednoj stvari!

Ljubav

HEJLI BIBER JE PREŽIVELA MINI MOŽDANI UDAR! Simptomi su isti - slabost, paraliza, a razlika je samo u jednoj stvari!

Podeli vest

Super model Hejli Biber, podelila je nedavno svoje iskustvo sa mini moždanim udarom, koji se od velikog razlikuje samo po kratkotrajnosti

Super model Hejli Biber (26) govorila je o emocionalnoj traumi koju je pretrpela prošle godine, nakon što je imala "mini moždani udar" .

Prolazni ishemijski napad (TIA) je uzrokovan privremenom blokadom dotoka krvi u mozak, ali se razlikuje od punog moždanog udara po tome što su njegovi zastrašujući efekti kratkotrajni.

Obično ovi udari traju nekoliko minuta i najčešće ne ostavljaju za sobom trajna oštećenja - ali u slučaju gospođe Biber, strah da će se to ponovo desiti se zadržao.

TIA se manifestuje istim strašnim znacima kao i moždani udar: slabost, utrnulost ili paraliza lica, ruke ili noge, tipično na jednoj strani tela; nejasan ili iskrivljen govor ili teškoće u razumevanju drugih; slepilo na jedno ili oba oka i vrtoglavica ili gubitak ravnoteže ili koordinacije.

Gospođa Biber, koja je brzo pozvala lekara kada je pretrpela bol prošle godine, rekla je da su joj simptomi popustili relativno brzo, nakon što je prvi put počela da oseća utrnulost u ruci i prstima.
Prošle nedelje je rekla u podkastu The Run-Through sa Vogom:

- Borila sam se sa mnogo anksioznosti nakon toga. Borila sam se sa malo posttraumatskim sindromom, baš kao i sa strahom da će se to možda ponoviti. Bilo je tako zastrašujuće, tako uznemirujuće, tako uznemirujuće na svaki način koji ste mogli da zamislite.

Foto: Reuters

Hejli Biber

Rizik od moždanog udara značajno se povećava sa godinama.

Svake godine oko 800.000 Amerikanaca doživi moždani udar. Nešto manje od 250.000 njih doživi mini moždani udar.

Prema Američkom udruženju za moždani udar, smatra se da su TIA upozorenje za veći, razorniji moždani udar. Jedna od tri osobe koje pate od TIA će doživeti moždani udar nakon toga, a otprilike polovina se dogodi u roku od godinu dana nakon TIA.

Za razliku od običnog moždanog udara, oni koji pate od TIA, doživljavaju privremene simptome, koji se povlače za do 24 sata - iako ponekad za samo nekoliko minuta.

Jedan od sedam moždanih udara, javlja se kod ljudi starosti od 15 do 49 godina, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izveštaj iz 2013. godine objavljen u časopisu "JAMA Neurology", otkrio je da se 10 do 14 procenata ishemijskih moždanih udara, uključujući i prolazne, javlja kod odraslih uzrasta od 18 do 45 godina.

Šansa za moždani udar se skoro udvostručuje svakih 10 godina, nakon 55. godine, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U međuvremenu, otprilike jedan od sedam moždanih udara javlja se kod adolescenata i mladih odraslih od 15 do 49 godina.

Foto: Reuters

Hejli Biber

Mini moždani udar može se izazvati iz različitih razloga.

Na primer, nakupljanje masnih naslaga u krvnim sudovima oko vašeg tela, može izazvati ugrušak koji dovodi do moždanog udara, procesa poznatog kao ateroskleroza.

Druga vrsta ugruška koji može dovesti do moždanog udara, povezana je sa srčanim stanjima, kao što je atrijalna fibrilacija (AFib), vrsta nepravilnog otkucaja srca. AFib može izazvati ugrušak u srcu koji zatim putuje do mozga.

Rizik od teškog moždanog udara najveći je u danima i nedeljama neposredno nakon prolaznog napada, tako da je ključno da pacijent što pre shvati šta je uzrokovalo njihovu TIA, kako bi se ublažio budući rizik.

Tačan uzrok mini moždanog udara gospođe Biber je nejasan, iako je rekla da su lekari ukazali na njenu nedavnu dijagnozu kovida, u kombinaciji sa dva transatlantska leta, u kratkom vremenskom periodu i upravo su joj prepisane pilule za kontrolu rađanja, kao uzrok krvnog ugruška.

Poznato je da estrogen u pilulama za kontrolu rađanja izaziva stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu dovesti do moždanog udara.

Žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju dvostruko veće šanse da pate od moždanog udara, nego njihove kolege koje ih ne uzimaju, iako je ta veličina populacije već toliko mala da udvostručeni rizik ne znači da je rizik visok, posebno među ženama bez drugih faktora rizika kao što je zavisnost od pušenja cigareta i istorija hipertenzije.

Preživljavanje mini moždanog udara, posebno među mlađim osobama, je visoko, a čini da bolovanje od TIA ima negativne efekte na ukupnu dugovečnost osobe, prenosi DailyMail.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija