• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.01.2023

10:06

UKOLIKO VAM SE JEDE SLATKO, POJEDITE OVO VOĆE! Smanjuje želju za slatkišima

Ljubav

UKOLIKO VAM SE JEDE SLATKO, POJEDITE OVO VOĆE! Smanjuje želju za slatkišima

Podeli vest

Kad god vam se prijede slatko, najzdravije je da umesto čokoladice ili kolača pojedete dve-tri suve šljive ili neko drugo suvo voće, koje obično pretekne posle božićnih praznika

Suve šljive brzo zasite i mogu da utole glad, a prema studiji objavljenoj u "Džurnal of nutrišen buletinu" unećete manje kalorija tokom dana.

Još jedan način na koji ovo suvo voće može pomoći u smanjenju želje za slatkim jeste u tome što je prirodno slatko i što, za razliku od slatkiša, sadrži prirodne antioksidante, vitamine i minerale.

Foto: Pixabay

Suve šljive

Jedna suva šljiva ima u proseku 3,5 grama prirodnog šećera, pa bi dijabetičari trebalo da budu oprezni i ne preteruju s količinom.

Naime, stručnjaci univerziteta u Liverpulu pratili su težinu i apetit stotinak gojaznih osoba. Svi ispitanici su dobili detaljne savete pomoću kojih mogu da smršaju, a polovina je dobila zadatak da svakodnevno gricka suve šljive.

Muškarci su dobili porciju od 170 grama, što je 15 suvih šljiva, a žene 140 grama tj. 12 komada. Svi ispitanici su izgubili otprilike jednaku količinu težine za tri meseca.

Bili su lakši za otprilike dva kilograma i tanji dva i po centimetra u struku. Tvrdili su da su osećali sitost, što je najverovatnije zbog velike količine vlakana koje suve šljive sadrže.

 

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija