• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.01.2023

10:33

3 POLNE BOLESTI KOJE HARAJU BEOGRADOM! Doktor Milošević objašnjava da mogu da dovedu do steriliteta

printscreen

Ljubav

3 POLNE BOLESTI KOJE HARAJU BEOGRADOM! Doktor Milošević objašnjava da mogu da dovedu do steriliteta

Podeli vest

Urolog Aleksandar Milošević otkrio je se u Beogradu beleži porast polno prenosivih bolesti, među kojima su sve učestalije hlamidija, mikoplazma i ureaplazma.

 - Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma su sve učestalije. Pokazalo se u praksi da je sve više mlađih muškaraca koji imaju ove zdravstvene probleme, odnosno bakterije koje dovode do infekcija, koje zatim direktno utiču na sterilitet, i muškaraca i žena, i to je naravno jedan od uzroka pada nataliteta -  kaže doktor Aleksandar Milošević i dodaje:

Foto: Shutterstock

Ginekološki pregled

Uzrok promiskuitet

 - Uzrok je promiskuitet i taj problem nije lako rešiti bez psihijatra. A problem je veoma važan i treba ga rešavati na nivou celog društva. Sve je manje normalnih kontakata i patologija mladih je potpuno promenjena u odnosu na moje vreme. Ranije je za mlađe muškarce žena bila fatalna, predstavljala je uzbuđenje, proces oplodnje je bio lakši- danas je drugačiji stil života. Dugo sedenje, kompjuteri, mobilni telefoni, sve to dovodi do nekomunikacije odnosno neadekvatnog kominiciranja koje rezultira, između ostalog, promiskuitetom.

Simptomi se razlikuju kod muškaraca i kod žena

Kod žena dolazi do pojačanog vaginalnog sekreta, otežanog mokrenja i peckanja unutar vagine, kao i pojave svraba i bola u maloj karlici, pa je važno javiti se ginekologu i uraditi cervikalni bris. Hlamidiju ponekad prati i neprijatan i neobičan bol prilikom seksualnih odnosa, kao i vaginalno krvarenje između ciklusa, odnosno redovnog menstrualnog krvarenja.

Simptomi kod muškaraca su sledeći: sekret iz uretre, odnosno penisa, crvenilo na polnom organu, uz pojavu peckanja prilikom mokrenja i bol koja se naročito kod hlamidije javlja u predelu testisa koji mogu biti upaljeni i natečeni.

Urolog napominje da je slučajeva navedenih polno prenosivih bolesti i do dva puta više u odnosu na brojeve od pre 20, 30 godina, pa osamdesete navodi kao primer najboljeg stila života i savetuje da se treba vratiti takvim obrascima.

Bolesti se vraćaju više puta

 - Nije lako lečiti pomenute bolesti ako ljudi neozbiljno shvate te zdravstvene probleme. Dok traje lečenje, ne smeju se upuštati u seksualne odnose. Lečenje uvek treba da obuhvati sve partnere sa kojima je osoba koja boluje od hlamidije, mikoplazme i ureaplazme imala seksualni kontakt. Što je više tih osoba, problem je veći - objašnjava doktor i kaže da se bolesti mogu vraćati više puta.

Foto: Shutterstock

 - Čim postanete seksualno aktivni, treba da posetite urologa i da redovno dolazite na kontrole. Moja preporuka je da muškarac nakon 18. godine ode na prvi urološki pregled kako bi dobio savete za zdrav seksualni život -  ističe Milošević za Blic ženu.

Doktor otkriva da li muškarci zaziru od uroloških pregleda.

 - Bavim se ovim poslom 30 godina. Još je čuveni pisac Tolstoj govorio o tajni bračne postelje, ljudima jeste neprijatno da govore o svojoj seksualnosti, ali tu su psiholozi i psihijatri i naravno urolozi na koje mogu da se oslone i da im otkriju problem. A svaki problem može da se reši, bitan je samo način na koji će se to uraditi -  poručuje.

Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma predstavljaju polno prenosiva oboljenja koja prate slični simptomi pa samim tim mogu da izazovu veoma slične komplikacije. Najozbiljnija komplikacija je svakako sterilitet kod žena i muškaraca.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17