• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.01.2023

10:05

MALAC GENIJALAC IMA IQ 139! Četvorogodišnji dečak iz gradića Portished u Engleskoj postao najmlađi član britanske Mense (FOTO/VIDEO)

Ljubav

MALAC GENIJALAC IMA IQ 139! Četvorogodišnji dečak iz gradića Portished u Engleskoj postao najmlađi član britanske Mense (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Teodor Tedi Hobs (4) iz Portisheda u Engleskoj pravo je čudo od deteta! Sa dve godine naučio je da čita, broji do 100 na čak sedam jezika, obožava da računa, a pre nekoliko meseci postao je najmlađi član britanske Mense, organizacije najinteligentnijih ljudi.

Na Stanford Bineovom testu postigao je 139 od 160 poena.

Roditelji Bet (31) i Vil (41) bili su, kako kažu, šokirani.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

 

- To je bilo sasvim slučajno. Pripremali smo ga za upis u vrtić, pa smo ga odveli i na testiranje inteligencije, gde smo mu rekli da će rešavati neke zagonetke i slagati kockice. Kada je završio, Mensin savetnik nam je saopštio rezultate i preporučio da i Tedija učlanimo - ispričali su za BBC njegovi roditelji.

Najmlađi član Mense Srbije ima 17 godina, a najstariji 78

Članovi organizacije Mensa Srbije ne mogu da budu mlađi od 17 godina, jer je to donja starosna granica za testiranje. Test se može rešavati najviše tri puta, s razmakom od godinu dana.

Na pitanje koliko godina imaju najmlađi i najstariji član kod nas, Aleksandra Borović, predsednik ove organizacije, kaže da je najmlađi član star 17 godina, a najstariji 78.

- Nedavno nam je preminuo najstariji član, koji je bio 1943. godište. U ovom trenutku, najstarija članica koju imamo u statusu punopravnog člana, koja je uplatila članarinu za tekuću godinu, rođena je 1945. godine. Naši članovi su najrazličitijih zanimanja, od učenika, studenata do penzionera i od stručnjaka društvenih nauka do inženjerskih disciplina. Imamo veliki procenat ljudi koji se bave informacionim tehnologijama - kaže Borovićeva.

Test koji organizuje Mensa Srbije preciziran je do kvocijenta 156 po Katelovoj skali, što je rezultat koji statistički može da postigne jedan odsto populacije.

- Svi rezultati bolji od 156 iskazuju se kao "veće od" (>156) bez precizno definisanog količnika. Takvih članova imamo dosta - dodaje Borovićeva.

 

Kažu da je radoznaliji od svojih drugara i da sve voli da vidi i čuje.

I Tedi i njegova mlađa sestra rođeni su vantelesnom oplodnjom, a Bet i Vil u šali kažu da je za Tedijevu genijalnost možda "kriv" embriolog.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

 

- Koliko god da je to dar, s druge strane je i teret. Njega ne zanimaju igrice, na tabletu uči jezike, tako je sam naučio da broji i na drugim jezicima, čak i na mandarinskom. Sve sluša i upija, pa je i nama problem kako da mu nešto objasnimo. Nedavno nas je pitao šta je to rat, jer je čuo da se na televiziji pominje rat u Ukrajini. Pokušavamo da sprečimo da razvije bilo kakav kompleks više vrednosti u odnosu na vršnjake i to će biti teško - priznaju roditelji.

Besplatno IQ testiranje za dobrovoljne davaoce krvi u Beogradu

Mensa Srbije 29. januara od 13.30 organizuje besplatno testiranje inteligencije za dobrovoljne davaoce krvi na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Za testiranje mogu da se prijave dobrovoljni davaoci krvi koji ispunjavaju uslove da na IQ testiranje nisu izlazili tri ili više puta, da je od poslednjeg izlaska na testiranje prošlo minimalno godinu dana i da su donirali krv u periodu od 1. oktobra 2022. godine do danas.

 

U vrtiću se već izdvojio jer ume da čita.

- Njegovi drugari mogu da prepoznaju nekoliko slova abecede, a Tedi može da čita "Harija Potera", ali mu ne dozvoljavamo. Biramo knjige prikladne za njegov uzrast - kažu Tedijevi roditelji.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija