• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

28.01.2023

18:45

NE VOLITE DA PIJETE VODU? Ne brinite, na ovih 6 načina ćete povećate unos, bez većeg truda!

Shutterstock

Ljubav

NE VOLITE DA PIJETE VODU? Ne brinite, na ovih 6 načina ćete povećate unos, bez većeg truda!

Podeli vest

Ukoliko jedete više voća ili pijenje vode povezujete sa nekom aktivnošću, lakše ćete je konzumirati.

Ukoliko ste neko ko jednostavno ne voli da pije vodu, ne brinite, niste sami. Postoji mnogo ljudi koji jednostavno ne vole ili nemaju običaj da unose dovoljnu količinu vode, ali na duže staze, ovo može postati problem i uticati na zdravlje.

Preporuka je da, iako niste ljubitelj vode, sebe naterate da unosite dovoljnu količinu.

Međutim, znajući da, baš onda kada nešto morate, to vam postaje sve teže, nutricionistkinja Nada Vogt daje nekoliko saveta kako sebi da olakšate:

- Zimski period može biti veoma izazovan za dovoljan unos tečnosti. Vrlo često baš zimi osećamo slabiju potrebu za dovoljnim unosom tečnosti, a jednako nam je potrebna tokom cele godine.

Kada nismo dovoljni hidrirani ne osećamo se dobro, kada se ne osećamo dobro skloni smo da donosimo izbore u ishrani, koji nisu podržavajući za naše ciljeve - navodi nutricionistkinja i otkriva detalje o dehidraciji, ali i kako da povećate unos vode:

Kako izgleda dehidracija?

U vreme kada osetimo žeđ, naše telo je već dehidrirano, pa je važno da budemo ispred ovoga tako što ćemo redovno piti vodu tokom dana.

Neki drugi znaci dehidracije uključuju:

  • glavobolju
  • ispucale usne
  • umor
  • vrtoglavicu
  • nizak broj otkucaja srca
  • zatvor
  • tamniji / koncentrovaniji urin
  • nedostatak apetita, ili žudnja za šećerom

Koliko vam je vode potrebno?

Foto: Shutterstock

pijenje vode

Ovo će zavisiti od nekoliko faktora kao što su starost, telesna masa, nivo fizičke aktivnosti, okruženje, itd. Opšta preporuka i dobra polazna tačka je 2,7 litara dnevno za odrasle žene i 3,7 litara dnevno za odrasle muškarce. Ovo izgleda kao oko 6 većih kuhinjskih čaša vode za žene i oko 8 od tih čaša za muškarce.

Ako vam je urin čist i ne osećate nikakve druge znake dehidracije, znate da vam je dosta.

(Napomena: ako uzimate vitamine B ili multivitamine, vaš urin će verovatno biti žut, čak i ako ste hidrirani! Ova svetla, neonsko žuta boja je od viška vitamina B koji napušta vaš sistem).

Kako povećati unos vode?

  • Popij čašu vode, svaki put nakon što ideš u wc.
  • Nakon buđenja, popij čašu vode.
  • Dok spremaš/ideš po kafu, popij čašu vode.
  • Dodaj ukus, limun, pomorandžu, mentu, čajevi...
  • Obogati ishranu voćem i povrćem.
  • Poveži pijenje vode sa nekom radnjom (svaki put pre ili nakon neke radnje, popiću vodu...)

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija