• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

29.01.2023

11:43

DOBRO PROVERITE! Ovih 5 neobična znakova na noktima pokazuju da imate opasno oboljenje!

Ljubav

DOBRO PROVERITE! Ovih 5 neobična znakova na noktima pokazuju da imate opasno oboljenje!

Podeli vest

Žutilo, gljivice i još nekoliko stvari koje se javljaju na noktima, mogu ukazivati na prisustvo dijabetesa.

Dijabetes je uobičajeno stanje koje uzrokuje probleme sa nivoom šećera u krvi.

U većini slučajeva, to može izazvati simptome kao što su prekomerna žeđ, potreba da se mnogo piški i umor, navode iz Nacionalne zdravstvene službe. Ali jedan stručnjak je sada rekao da možete primetiti i znakove upozorenja na noktima.

U razgovoru za The Sun, dr Sara Vajt, pomoćnica kliničkog direktora, rekla je da dijabetes može dovesti do infekcija i ranjivosti noktiju i upozorila da oni sa ovim stanjem moraju biti na oprezu.

Promene na noktima mogu biti znak loše kontrolisanog dijabetesa, a bez rane intervencije, moguće su dalje zdravstvene komplikacije, upozorila je dr Vajt.

Žutilo

Istraživanja pokazuju da dijabetes može uticati na proteine u vašim noktima, zbog povećane stope procesa koji se zove glikozilacija.

Dr Vajt je objasnila da se pretpostavlja da je ovaj proces uzrok žutih noktiju.

- Ako su vam nokti promenili boju, to može značiti da ste već neko vreme imali visok šećer u krvi ili loše kontrolisan dijabetes - rekla je ona.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije noktiju su takođe česte kod onih koji imaju dijabetes, otkrila je dr Vajt.

To je zato što povećani nivoi glukoze mogu izazvati postepeno oštećenje nerava i krvnih sudova.

- Sa lošijim snabdevanjem krvlju i višim nivoom glukoze, verovatnije je da će gljivične infekcije zavladati. Viši nivoi glukoze takođe znače da se svaka bakterija oko stopala može brže razviti u infekciju - rekla je doktorka.

Foto: Shutterstock

nokti

Natečeni nokti

Dr Vajt je navodi da pacijenti sa dijabetesom treba da provere svoje nokte, jer često mogu pokazivati znake infekcije.

Na primer, doktorka kaže da mogu biti natečeni, crveni i da možete osetiti bol u podnožju noktiju ili u stopalima.

- Ako otkrijete da ste skloni ponavljajućim infekcijama noktiju ili gljivičnim infekcijama noktiju, proverite nivo šećera u krvi i potražite lekarski savet - rekla je ona.

Tanki nokti

Neki od najdužih nerava vašeg tela, idu od vašeg mozga do vaših nožnih prstiju, tako da ako imate oštećenje nerava, možda ćete imati manje osećaja u stopalima, objasnila je dr Vajt.

Ovo će verovatno povećati rizik od povrede stopala, jer možete da obujete obuću i slučajno oštetite nokte na nogama.

- Kada je cirkulacija krvi oko stopala smanjena, to može dovesti do toga da vaši nokti postanu tanji i veća je verovatnoća da će se pocepati ili polomiti. Kada je nokat oštećen, skloniji je infekcijama od prljavštine ili vlage - dodala je ona.

Debeli nokti

Pored toga što nokti dobijaju čudnu boju, dr Vajt je rekao da gljivične infekcije takođe mogu prouzrokovati da vaši nokti postanu zadebljaniji, a potom i lomljiviji, navodi doktorka.

- Ove promene na noktima mogu se desiti ili same, ili dok pokušavaju da iseku zadebljali nokat kod utvrđenog dijabetesa, u svakom slučaju mogu se pretvoriti u čir na stopalu - dodala je ona.

Dr Vajt je dodala da je, kada imate dijagnozu dijabetesa, rano uočavanje znakova oštećenja nerava ili problema sa cirkulacijom, ključno da biste izbegli komplikacije, kao što su razvoj čireva ili infekcija, a u najgorim slučajevima i amputacija.

Ona je dodala da svako ko ima dijabetes, mora steći naviku da svakodnevno proverava svoja stopala i nokte, čak i ako se oseća dobro.

- Ako primetite bilo šta što nije u redu, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom što je pre moguće - dodala je ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija