• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.01.2023

20:00

Dugotrajno SEDENJE, prečica do BOLESTI! Ovo je jedino rešenje!

pexels.com

Ljubav

Dugotrajno SEDENJE, prečica do BOLESTI! Ovo je jedino rešenje!

Podeli vest

Nova studija sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku izveštava da samo pet minuta hodanja na svakih pola sata može da ublaži neke od najštetnijih efekata dugog sedenja...

Postoji mnogo istraživanja koja zaključuju da produženo sedenje, poput onog u kancelariji, može da bude loše zdravlje, čak i za one koji redovno vežbaju. Lekari savetuju odraslima da se više kreću i manje sede. Postavlja se pitanje kako ublažiti sve to sedenje.

Istraživači su izvestili da je pet minuta hodanja svakih 30 minuta dalo najbolje rezultate. To je bila jedina količina koja je značajno snizila i šećer u krvi i krvni pritisak. Režim hodanja je dramatično smanjio skokove šećera u krvi nakon obimnih obroka za 58 odsto u poređenju sa celodnevnim sedenjem.

Foto: pexels.com

Istegnite se i prošetajte na svakih pola sata

Pravljenje pauze za šetnju svakih 30 minuta u trajanju od jednog minuta takođe je donelo koristi, ali skromne, za nivo šećera u krvi tokom dana. Šetnja svakih 60 minuta (bilo jedan minut ili pet minuta) nije donela nikakvu korist, prenosi Healthline.

Prednosti hodanja tokom dana

Stručnjaci kažu da se čak i male količine aktivnosti tokom radnog dana važe.

Foto: pexels.com

Tokom pauze za ručak prošetajte 15 minuta

- Ova studija pokazuje da čak i mala poboljšanja fizičke aktivnosti mogu da utiču na šećer u krvi i krvni pritisak. Zapamtite da male promene tokom godina mogu da imaju trajan uticaj na zdravlje. Možda ne izgleda mnogo hodati pet minuta svakog sata, ali tokom osmočasovnog radnog dana, ovo iznosi 40 minuta fizičke aktivnosti. Dodajte, recimo, šetnju od 15 minuta tokom pauze za ručak, i ođednom ćete imati skoro sat vremena dodatne fizičke aktivnosti svakog radnog dana - rekao je dr Lu-Ming Ni, kardiolog na Institutu u medicinskom centru u Kaliforniji, prenosi Healthline.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija