• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.01.2023

12:50

IMATE PROBLEM SA ZATVOROM? Ovo voće bi moglo da vam pomogne

Ljubav

IMATE PROBLEM SA ZATVOROM? Ovo voće bi moglo da vam pomogne

Podeli vest

Voće, povrće, integralne žitarice, pasulj, orasi i semenke su dobri izvori vlakana. Redovna konzumacija ovih namirnica može da vam pomogne ako imate probleme sa zatvorom.

Postoji razlog da proširite svoju listu namirnica sledeći put kada idete u kupovinu. Nova studija pokazuje da oni sa zatvorom mogu pronaći rešenje u ukusnom voću.

Nova studija iz The American Journal of Gastroenterologi otkrila je da jedenje dva kivija dnevno može povećati učestalost spontanog pražnjenja creva i smanjiti gastrointestinalni bol kod ljudi sa funkcionalnim zatvorom ili sindromom iritabilnog creva koji dominira konstipacijom (zatvor).

Foto: Shutterstock

Kivi

Kako jedenje kivija pomaže kod zatvora?

Studija je uporedila prednosti između konzumiranja šest grama dijetetskih vlakana putem dva ploda kivija bez kože i uzimanja doze od 7,5 grama psilijuma - dodatka koji se obično koristi za zatvor. Učesnici su uključivali zdrave kontrole i osobe sa zatvorom koje su imale funkcionalnu konstipaciju, sindrom iritabilnog creva ili kombinaciju.

Istraživači su otkrili da konzumiranje dva zelena kivija dnevno dovodi do klinički značajnog povećanja spontanog pražnjenja creva za učesnike sa zatvorom.

Gastrointestinalni (GI) simptomi su se takođe značajno poboljšali za sve grupe voća kivija.

Studija je takođe bila relativno mala, uključivala je ukupno 184 osobe, a nadovezuje se na ranija istraživanja o prednostima kivija kod zatvora.

Pregled iz 2018. iz European Journal of Nutrition pripisuje zdravstvene koristi kivija za zdravlje creva sposobnosti dijetalnih vlakana da zadržavaju vodu i prirodnog prisustva proteolitičkog enzima aktinida, koji doprinose lakšem varenju proteina u tankom crevu i želucu.

- U kombinaciji sa prethodnim kliničkim ispitivanjima zelenog kivija i novim fiziološkim podacima iz funkcionalnih studija, konzumacija dva ploda kivija može se bezbedno preporučiti kao efikasan tretman za opstipaciju kod onih sa funkcionalnim poremećajima GI koji će takođe obezbediti poboljšanja u simptomima udobnosti GI -  odali su istraživači priznanje radu na kojem se ova studija temeljila.

Foto: Shutterstock

Kivi

Šta treba da znate o vlaknima?

Povećanje broja dokazanih metoda za smanjenje opstipacije može imati ogroman uticaj. Prema pregledu iz 2017. koji je objavio American Journal of Nursing, sindrom iritabilnog creva može izazvati nelagodnost u stomaku, nadimanje i retko, tri ili manje nedeljno, ili teško pražnjenje creva.

Prema pregledu JAMA iz 2021, ovaj sindrom pogađa oko 7 odsto do 16 odsto američke populacije i najčešći je kod žena i mladih ljudi. Nasuprot tome, funkcionalna konstipacija ne izaziva uvek bol u stomaku, ali izaziva otežano i retko pražnjenje creva.

Vlakna su očigledno ključni igrač u lečenju sindroma iritabilnog creva i funkcionalnog zatvora. Takođe pomažu u smanjenju holesterola i rizika od bolesti, kao što su rak debelog creva i dijabetes.

Koliko vlakana treba da konzumirate?

Preporučuje se da žene unose najmanje 25 do 28 grama vlakana dnevno, a muškarci najmanje 38 grama dnevno.

Voće, povrće, integralne žitarice, pasulj, orasi i semenke su dobri izvori vlakana. Da biste bili sigurni da ispunjavate svoj dnevni preporučeni cilj unosa, razmislite o uzimanju - kivija.

Razmislite o tome da pojedete malo kivija ako imate problema sa zatvorom. Redovna konzumacija ovog voća može doneti značajne koristi za smanjenje opstipacije. Dok prilagođavate svoju ishranu, proverite da li voće radi za vas. Ako ne volite kivi, probajte drugu hranu bogatu vlaknima ili dodatak vlaknima, kaže MBG.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija