• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.02.2023

19:14

BRZA REAKCIJA JE KLJUČNA! Evo kako da pomognete nekome u stanju hipoglikemije - velikog pada šećera u krvi, kod dijabetičara!

Ljubav

BRZA REAKCIJA JE KLJUČNA! Evo kako da pomognete nekome u stanju hipoglikemije - velikog pada šećera u krvi, kod dijabetičara!

Podeli vest

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da je, ukoliko je osoba koja ima veliki pad šećera u svesnom stanju, najvažnije odmah joj dati neki slatkiš.

Mnogi su bili potreseni nedavnim događajem gde se dečak, koji boluje od dijabetesa, srušio nasred ulice, gde su ga građani pola sata zaobilazili, pretpostavljajući da se radi o skitnici ili narkomanu, ne pitavši ga da li mu je potrebna pomoć.

Želeći da ukaže na važnost dijabetesa i olakša drugima da prepoznaju zabrinjavajuće signale, nutricionistkinja Marija Đurković je detaljnije objasnila sve o ovom problemu:

- Ljudi koji imaju dijabetes, uglavnom sami i na vreme prepoznaju početne znake hipoglikemije - stanja u kome je nivo šećera u krvi ispod normalnih vrednosti, a to mogu biti osećaj gladi, opšta slabost, glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost (konfuzija), drhtavica, ubrzan rad srca, zamagljen vid, poteškoće u govoru... Ali se u nekim situacijama hipoglikemija može javiti toliko naglo, da osoba ne stigne da reaguje.

Osim toga, deca još uvek ne znaju kako sama da prepoznaju hipoglikemiju, pa bi na njih trebalo posebno obratiti pažnju, kao i na starije ljude koji zbog duže bolesti imaju povećan rizik od nje. Oni su takođe podložniji padovima i povredama u takvom stanju.

Najčešći uzroci hipoglikemije su preskočen obrok, nepravilna ishrana (ovde je često prisutno izbegavanje ugljenih hidrata, koji su bitni za regulaciju nivoa šećera), velika doza insulina, pojačana fizička aktivnost, konzumiranje alkohola itd.

Foto: Shutterstock

dijabetes



Ono što treba da znamo je da teška hipoglikemija može dovesti do ostajanja bez svesti i kome, ali i uzrokovati srčani i moždani udar, kao i naglu smrt, pa je važno da što pre ukažemo pomoć ukoliko smo se našli u blizini osobe koja pokazuje znake hipoglikemije, umesto da pretpostavljamo da se radi o pijanici ili narkomanu.

Znaci hiperglikemije 

Osoba se može ponašati konfuzno i delovati kao da je pod dejstvom opijata: dezorijentisana je, poremećene ravnoteže ili leži na podu. Priđite i pitajte je da li joj je potrebna pomoć.

Ako je svesna...

U slučaju da je već nastupilo teže stanje hiperglikemije, pitajte je da vam potvrdi da li ima dijabetes. Na potvrdan znak, što pre joj dajte bilo kakav slatkiš, a najbolje voćni sok ili čokoladicu.

Ako je bez svesti...

U ovom slučaju ne može da pomogne unošenje brzo razgradivog šećera i opasno je a pokušavate onesvešćenom da stavite bilo šta u usta. Odmah pozovite hitnu pomoć, jer bi osoba ubrzo mogla pasti u komu - ističe nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija