• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

22.02.2023

19:41

NA VODI, PARI, POHOVANJE... Nutricionistkinja otkriva koji način pripreme je najzdraviji - važno je kao i odabir namirica!

Shutterstock

Ljubav

NA VODI, PARI, POHOVANJE... Nutricionistkinja otkriva koji način pripreme je najzdraviji - važno je kao i odabir namirica!

Podeli vest

Nutricionistkinja Jovana Vučelić ističe da je način na koji spremate hranu, podjednako važan kao i odabir namirnica.

Ukoliko želite zdravo da se hranite ili da gubite kilograme, pored odabira i kombinovanja namirnica, važno je i kako spremate vašu hranu.

Nutricionistkinja Jovana Vučelić podelila je sa svojim pratiocima kakva je to najzdravija priprema, ali i šta treba da izbegavate:

KUVANJE NA VODI

Pri pripremi ručka, po tradiciji naŠih baka, uvek se luk dinstao na ulju. Hajde sada da malo promenimo način pripreme i taj isti luk dinstamo na malo vode, a zatim standardno dodajemo povrće, meso i ostale sastojke. Ukoliko se pitate zašto, odgovor je jer su sva industrijska biljna ulja – suncokretovo,sojino pretežno polinezasićena, a što je ulje više nezasićeno to ono više oksidira. U slučaju pregrevanja ulja, dolazi do oslobađanja toksičnih materija i slobodnih radikala, za koje se odavno zna da mogu dovesti do brojnih hroničnih oboljenja.

KUVANJE NA PARI

Podrazumeva kuvanje na vodi koja ključa i hrana pripremljena na ovakav način spada u najzdravije, jer zadržava sva svoja hranljiva svojstva. Ovom metodom možete da kuvate praktično sve – pirinač, kukuruz, povrće, osim tvrdih mesa, jer je temperatura neadekvatna.

Foto: Shutterstock

kuvanje

KUVANJE U SOPSTVENOM SOKU

DINSTANJE

U dinstanje spada kuvanje namirnica u zatvorenoj posudi, na tihoj vatri, uz dodatak zdravih masti, kao na primer na malo kokosovog ulja.

PEČENJE U RERNI

Idealan način da pored zdrave i brze pripreme hrane, vreme za koje se hrana peče možete da iskoristite i za neke druge aktivnosti, obaveze.

IZBEGAVAJTE

Prženje, pohovanje, pečenje u dubokoj masnoći.

I zapamtite, da je način pripreme hrane, podjednako bitan kao i izbor namirnica - naglašava nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija