• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/snagabilja.rs

05.03.2023

23:20

BILJKE za UPALJENO GRLO i KRAJNIKE! Travar otkriva recepture za najbolje čajne mešavine!

Ljubav

BILJKE za UPALJENO GRLO i KRAJNIKE! Travar otkriva recepture za najbolje čajne mešavine!

Podeli vest

Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati duže, navodi Momčilo Antonijević...

Upala grla je veoma česta i neprijatna bolest koja se obično javlja u prelaznom period između dva godišnja doba. Neke osobe imaju izuzetno osetljivo grlo i mnogo češće imaju problem sa upalom, gnojnom anginom ili upaljenim krajnicima, kaže naš najpoznatiji travar i novinar Momčilo Antonijević i otkriva koje su biljke najbolje u tom slučaju.

- Bolno i upaljeno grlo koje je osetljivo na gutanje obično je posledica infekcije (bakterijske ili virusne), ali može nastati i usled mehaničke iritacije i prehlade, ako preterate sa hladnim ili gaziranim napitcima ili dužim udisanjem suviše hladnog vazduha. Na upalu i bol u grlu mogu uticati i alergija, suv vazduh, pušenje, pevanje, vikanje. Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati duže - navodi fototerapeut i daje recepture za najbolje čajne mešavine.

Čaj od đumbira protiv upale grla

Dve kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, dodajte kafenu kašičicu jabukovog sirćeta i polako popijte kada se malo prohladi. Možete dodati I malo meda. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana.

Foto: Shutterstock

Najjednostavnije je napraviti čaj od đumbira

Med od koprive protiv gnojne angine

Sameljite u prah 100 g suvog lista koprive i pomešajte sa kilogramom meda i 20 g mlevenog propolisa (smole). Sve dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom I ostavite da stoji 3 dana. Svakog dana teglu prevrnite nekoliko puta i izmešajte kašikom. Potrebno je da dobijete homogenu, smesu. Uzimajte po jednu kafenu kašiku ovom meda tri put ana dan sa malo čaja od majčine dušice.

Čajna mešavina protiv upale grla i krajnika

Sastojci: 200 g žalfije (Salvia officinalis), 100 g crnog sleza (Malva silvestris), 100 g petrovca (Agrimonia eupatoria).  

Biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima. Žalfija se ne preporučuje ljudima koji imaju urošenu srčanu manu, ni trudnicama. Njima se preporučuje da čaj koriste za ispiranje grla.

Čajna mešavina protiv upale grla (i virusne i bakterijske)

Sastojci: 100 g majčine dušice (Thymus serpyllum), 100 g žalfije (Salvia officinalis), 50 g kleke (Juniperus communis).

Foto: Shutterstock

Majčina dušica je takođe od pomoći

Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 600ml ključale vode, promešajte poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite, dodajte sok od jednog limuna i polako pijuckajte u malim gutljajima. Žalfija se ne preporučuje ljudima koji imaju urošenu srčanu manu, ni trudnicama. Njima se preporučuje da čaj koriste za ispiranje grla.

Čaj protiv promuklosti i upale grla

Dve supine kašike petrovaca (Agrimonia eupatoria) prelijte sa pola litra hladne vode, dodajte pet suvih šljiva (koje ste prethodno dobro oprali). Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja.

Čaj od kupine protiv upale krajnika

Dve supine kašike lista divlje kupine prelijte sa pola litra hladne vode. Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja. Može se davati i deci.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija