• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.03.2023

16:30

Vama BLISKA OSOBA BOLUJE od DEMENCIJE? Evo kako da kod sebe smanjite rizik...

Ljubav

Vama BLISKA OSOBA BOLUJE od DEMENCIJE? Evo kako da kod sebe smanjite rizik...

Podeli vest

Osoba koja ima srodnika prvog stepena obolelog od demencije i sama će biti u četiri puta većem riziku, ali dobra vest je da se u 40 odsto slučajeva ova bolest može sprečiti...

Demencija je krovni izraz za niz različitih bolesti – Alchajmerova bolest je najpoznatija i najčešća, zastupljena kod oko dve trećine slučajeva. Simptomi demencije mogu da uključuju gubitak pamćenja, konfuziju i dezorijentaciju, kao i promene raspoloženja i probleme sa govorom. Ali evo dobrih vesti – prema istraživanju objavljenom u magazinu Lancet, 40 odsto slučajeva se može sprečiti jednostavnim promenama načina života, te pokušajte da prilagodite svoju dnevnu rutinu kako biste smanjili rizik.

Foto: Shutterstock

U zdravom telu zdrav duh

Genetski faktor

Alchajmerova bolest je primarno degenerativno oboljenje mozga, nepoznatog uzroka, sa karakterističnim promenama u mozgu, pre svega gustim naslagama proteina izvan i oko neurona - senilnim plakovima. Starost je glavni faktor rizika, a izuzetno su značajni i genetski uticaji. Osoba koja ima srodnika prvog stepena obolelog od AB i sama će biti u četiri puta većem riziku od svojih vršnjaka da oboli od ove i inače česte bolesti.  

Budite fizički aktivni

Redovna fizička aktivnost može da pomogne u očuvanju kognitivne funkcije i smanji rizik od demencije.

Zdravo se hranite 

Ishrana bogata voćem, povrćem, ribom i orašastim plodovima, a siromašna prerađenom hranom i zasićenim mastima takođe može da pomogne u očuvanju moždanih funkcija.

Upravljajte faktorima rizika 

Faktori rizika za demenciju uključuju hipertenziju, dijabetes, gojaznost, depresiju i loše navike poput pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola. Povedite računa da ove bolesti držite pod kontrolom, a loše navike smanjite na najmanju moguću meru. 

Foto: Shutterstock

Držite hronične bolesti pod kontrolom

Učite nove stvari

Učenje novih veština, posebno stranog jezika, rešavanje ukrštenih reči, čitanje... može dobro da trenira vaš mozak. 

Budite društveno aktivnosti

Održavanje društvenih veza sa prijateljima i rođacima i uključivanje u različite zajedničke aktivnosti su takođe ključni za mentalno zdravlje.

Važno je napomenuti da ove mere ne garantuju da će se demencija u potpunosti izbeći, ali mogu da pomognu u smanjenju rizika od njenog razvoja. Ako imate bilo kakve brige u vezi sa mentalnim zdravljem, pre svega sa slabim pamćenjem (prvi simptom), najbolje je da se obratite svom lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17