• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.03.2023

23:20

NAJZDRAVIJA ŽITARICA NA SVETU! Bolja je od pšenice i čini čuda za organizam

Pixabay

Ljubav

NAJZDRAVIJA ŽITARICA NA SVETU! Bolja je od pšenice i čini čuda za organizam

Podeli vest

Spelta je žitarica koja nije genetski modifikovana i koja sa sobom nosi veliki broj benefita za organizam.

Čuva zdravlje celog tela, od glave do pete, a lekovita svojstva ove žitarice su dokazana brojnim istraživanjima.

Foto: Shutterstock

Zdravlje na prvom mestu

Poreklom je iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Neko vreme je bila zanemarena, ali se od skoro o njoj dosta govori. Spelta ima široku primenu, odlična je zamena za osobe koje su alergične na pšenicu, a prijatan, orašasti ukusa joj dodaje još jedan plus.

Spelta sadrži u idealnom odnosu belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Dijetetska vlakna su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.

Ima visok sadržaj i proteina, što je čini odličnim izborom kad je u pitanju loše varenje i izgradnja mišića.

Foto: unsplash.com

Zdravija od pšenice

Speltino brašno sadrži vrlo malo masnoća, soli, šećera i holesterola. Ono je bogat izvor minerala i vitamina, uključujući vitamine iz grupe B, magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bakar i selen. Iako su spelta i pšenica donekle slične po nutricionističkoj vrednosti, spelta ima više vitamina K, kao i minerala uključujući gvožđe, kalijum i cink nego pšenica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Univerzalna

pre 1 godinu

Znači univerzalna, dobra za sve? Što bar ne navede konkretno? Za ovu, onu, boljku, pritisak, šećer, šuljeve,... a ne ima ovo ima ono slicna a razlicita,... svasta napisa a nista. Dobre su i mekinje.

psenicar

pre 1 godinu

Zato sto ima veci sadzaj gvozdja,i kilogram Spelte,je tezi od kilograma psenice!U gramima se izjednacavaju.Mala prednost je i po broju vitamina i ostalih minerala.Hleb od speltinog brasna,pre upotrebe,promuckati,pokretima koji lice na krug.Figokentriki dynami,ce zbog centrifugalnosti,sve sto je rastrkano,po brasnu i hlebu,dovesti na svoje mesto i u sredjeni red.To kako je covecanstvu sve to izmaklo paznji,ostaje tajna!...Verovatno je za sve to krivo to gvozdje?Ono je Speltu,odvuklo na dno secanja,i dovelo je do predsoblja zaborava...Kako je Njutn zalutao u jabukar,a nije video Sveltu...???Grande mystery!...Svelta kad ostane bez gvozdja,svrati u Smederevo,napuni baterije,i pravac njiva!Za bakar,recimo,skokne do Cilea!Za srebro do Spanije,jer ona ipak bliza od mesta odakle je srebro opljackano...Svelta je cudo!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17